REUTERS

Державна фіскальна служба відмовилася від ідеї реформувати податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) через критику представників бізнесу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції у вівторок заявив голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус.

«Було багато зауважень від бізнесу, НДФЛ ми міняти не будемо», - сказав Білоус.

Відео дня

При цьому голова ДФС відзначив, що податкова дотримується плану реформувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Зокрема, ДФС планує стягувати 41% ЄСВ з двох мінімальних зарплат.

Читайте такожБюджет в серпні недоотримає 900 млн гривень податків зі сходу України

«Ми знайшли компенсатори. Ми дійшли висновку і пропонуватимемо це прем'єр-міністру, щоб за основу брати дві мінімальні зарплати, з яких стягувати єдиний соціальний внесок у розмірі 41%. Все, що вище за дві мінімальні зарплати – 15% ЄСВ», - сказав Білоус.

Він пояснив, що за такої схеми і за одночасної пенсійної реформи вдасться уникнути дефіциту Пенсійного фонду.

«При такому розкладі та при реформах у пенсійній частині... у нас відбувається досить добрий компенсаторний механізм. У нас не виникає великого дефіциту», - сказав Білоус.

За його словами, спочатку ДФС пропонувала схему стягувати ЄСВ з окладу в розмірі однієї мінімальної заробітної плати в розмірі 41%, а все, що вище, - 15%. Однак тоді виникав дефіцит у бюджеті в розмірі 50 млрд грн. Нова схема дасть змогу скоротити цей дефіцит до 24 млрд грн. 

«Зараз у нас за такої схеми виникає дефіцит порядку 24 млрд грн. Але він компенсується за рахунок тих реформ, які здійснюватимуться на боці витрат», - зазначив голова податкової. 

При цьому глава ДФС не захотів називати конкретні компенсатори, посилаючись на те, що ці дані озвучить пізніше Міністерство фінансів. 

«Я не хотів би перетворювати нашу прес-конференцію на прес-конференцію Міністерства фінансів, тому що це все-таки їхня роль. Я хотів би, щоб вони це презентували», - зазначив Білоус. 

Як повідомляв УНІАН, раніше ДФС пропонувала встановити ставку ЄС на рівні 41% з однієї мінімальної заробітної плати та 15% на суму ЄСВ, що перевищує розмір мінімальної заробітної плати. Білоус заявляв, що реформування єдиного соціального внеску дасть змогу вивести зарплати українців з тіні. 

Довідка УНІАН. На сьогодні ставка ЄСВ в Україні коливається, однак за загальним правилом перебуває на рівні 37% від фонду оплати праці.