Фото УНИАН

Національний банк України має намір на постійній основі вводити кураторів у банки незалежно від надання їм фінансових ресурсів. Про це йдеться в коментарі голови НБУ Валерії Гонтаревої на сторінці регулятора в мережі Facebook.

«Інститут кураторства є загальновизнаною світовою практикою в діяльності центральних банків, і вітчизняний центральний банк планує активно впроваджувати й розвивати його в нашій державі. Ми також плануємо запровадити в подальшому інститут кураторства на постійній основі, особливо в системних банках, навіть незалежно від надання ресурсної підтримки Національним банком», - зазначила Гонтарева.

За її словами, призначення кураторів у банки, що отримали рефінансування, покликане посилити контроль за належним використанням коштів.

Відео дня

«Це в жодному разі не означає, що в цих банках відбувається щось незвичайне, це нормальний робочий процес. І ті банки, яким Національний банк недавно надав стабілізаційні кредити, розглядаються регулятором як системні, а отже, найважливіші для фінансової стабільності всієї банківської системи зокрема та країни в цілому», - наголосила голова НБУ.

Регулятор сподівається, що таке посилення контролю за діяльністю банків стане нормою, позитивно вплине на ситуацію в банківській системі і сприятиме зміцненню довіри громадян до неї.

Читайте також Гривня на закритті міжбанку залишилася на рівні 14,30 за долар

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України 11 вересня надав двом банкам, що входять до групи найбільших за розміром активів, стабілізаційні кредити на загальну суму близько 2 млрд грн.