Фото УНИАН

Про це заявив міністр енергетики США Ернест Моніс під час виступу в нью-йоркській Раді з міжнародних відносин, передає ИТАР-ТАСС.

"Що стосується того, що ми робимо прямо зараз з країнами "сімки" і Євросоюзом, то ми направили в Україну групу під нашим керівництвом. В першу чергу ми розглядаємо термінові питання, зокрема, що стосуються цієї зими. Йдеться про те, що пов'язано з порушеннями поставок енергії, гуманітарними проблемами, які можуть виникнути", - сказав Моніс

Відео дня

Читайте такожРосія готова поставити Україні 10 млрд кубометрів газу

Американський міністр також підкреслив, що план дій має надати Україна.

"Ми намагаємося допомогти Україні, але план дій повинен бути їхній власний, а не наш". Він пояснив, що до групи, якапрацює в Україні, зокрема, входять експерти з американських урядових структур, а також представники Канади і Великобританії.

"Вони намагаються зрозуміти, як йдуть справи на місцях. Ситуація, на жаль, складна. Навіть якщо цієї зими газ з Росії буде надходити безперешкодно, інфраструктура настільки пошкоджена, що здійснювати енергопостачання якісно все одно буде складно", - підкреслив Моніс.

Читайте такожГройсман: Опалювальний сезон відбудеться ”без критичних температур” в оселях українців

Міністр також зазначив, що "США разом з друзями і союзниками розробляють план зміцнення енергетичної безпеки в середньостроковій і довгостроковій перспективі". Водночас Моніс підкреслив, що США не зможуть в найближчі роки здійснювати експорт значних обсягів природного газу в Україну.

"Насправді, експорт природного газу (з США - ред.) розпочнеться не раніше як наприкінці 2015 року або навіть початку 2016... Так що тут немає можливості для швидкого вирішення", - констатував Моніс.