Электронная система госзакупок может заработать до конца года, прогнозирует Шимкив / Фото УНИАН

Адміністрація президента України заявила про готовність використовувати електронну систему торгів для проведення державних закупівель у відомстві відразу ж після її створення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам у середу заступник голови Адміністрації президента України Дмитро Шимків.

Читайте такожСьогодні МОЗ планує почати масове розкриття пропозицій із держзакупівлі ліків

Відео дня

«Є органи державної влади, які готові вже сьогодні використовувати цю систему. Департамент управління справами Адміністрації президента готовий», - сказав він.

За його словами, експлуатація пілотного проекту електронної системи буде проводитися у розмірі допороговых торгів, тобто на суми до 100 тис. грн у випадку закупівлі товарів та до 1 млн грн під час закупівлі послуг. Причому Шимків зазначив, що загальна сума допороговых закупівель в Адміністрації президента на сьогоднішній день становить близько 2,9 млн грн.

У свою чергу, Шимків додав, що якщо українські розробники встигнуть створити електронну систему держзакупівель до грудня 2014 року, то до кінця поточного року система зможе почати працювати у тестовому режимі.

«Усе буде залежати від того, з якою швидкістю українські розробники зможуть розробити. Якщо українські розробники змогли б розробити тестовий результат до початку грудня, то упродовж грудня можна було б використовувати цей процес, скористатися тестовою експлуатацією», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня розробники пілотного проекту електронних торгів у сфері держзакупівель представили концепцію нової системи, а також підписали меморандум із представниками різних відомств і служб, а також приватними компаніями для розробки та реалізації даного проекту. За словами заступника голови Адміністрації президента Дмитра Шимківа, нова система дозволить малому і середньому бізнесу брати участь у тендерах на рівні з великими компаніями.

За словами експертів, електронна система держзакупівель повинна запрацювати в тестовому режимі вже у грудні 2014 року.

Сфера державних закупівель в Україні є однією із найбільш корупційних. Від 2010 року стали широко використовувати тіньові схеми у розподілі бюджетних коштів. Для цього створювалися непрозорі процедури проведення тендерів, «фірми-прокладки» для накручування ціни, закупівля часто проводилася в одного учасника і т.д. За словами міністра юстиції Павла Петренка, влада України під керівництвом екс-президента Віктора Януковича виводили з державного бюджету України близько 150 млрд грн на рік за допомогою зловживань на тендерах з держзакупівель.

Нагадаємо, у кінці вересня такий самий прогноз щодо електронної системи держзакупівель озвучував експерт з питань впровадження системи електронних тендерів Давид Марганія.