Империя Ахметова при Януковиче заметно

Рінат Ахметов, найбагатший українець і єдиний представник нашої країни в рейтингу ТОП-100 мільярдерів світу - Bloomberg Billionaires Index - вилетів з нього. Зараз він посідає 109 місце зі статком $10,5 млрд, повідомляє Hubs із посиланням на Bloomberg.

З початку року Ахметов втратив 18%, або $2,4 млрд. Основне падіння припало на останні три місяці, тобто найактивнішу фазу АТО на сході України. Ще в серпневому рейтингу він обіймав 88-ю позицію з капіталом $12,8 млрд. Певну роль у такому падінні зіграла й криза на сировинних ринках - статки індійського металургійного магната Лакшмі Міттала теж зменшилися.

"Ще рік тому бізнес донецького олігарха міцно стояв на ногах, а сам він мав, здавалося, непохитні позиції в українській політиці та бізнесі. Імперія Ахметова при президенті Януковичі росла як на дріжджах - його компанія ДТЕК без конкурентів і фактично за стартовою ціною скуповувала генеруючі компанії, на вигідних умовах орендувала великі вугільні держпідприємства, стала монополістом українського експорту струму до Європи. Не відставав і металургійний напрямок - «Метінвест» приріс Маріупольським меткомбінатом і Запоріжсталлю. Виручка СКМ за минулий рік досягла $24,4 млрд", - пише видання.

Відео дня

Очевидно, що нинішня «уцінка» Ахметова - не остання. Перше півріччя компанія ДТЕК, що об'єднує енергоактиви олігарха, завершила з чистим збитком 7,6 млрд гривень порівняно з чистим прибутком 1,2 млрд гривень за аналогічний період 2013-го. Друге півріччя буде набагато гіршим.

Читайте такожУ компанії Ахметова заявляють, що спецзв'язок для Януковича проводили не за бюджетні гроші

«ДТЕК, найбільша приватна енергетична компанія України, потребує тип вугілля, що видобувається тільки в Луганській області», - пише Bloomberg про бізнес Ахметова. Ще у вересні компанія повідомила, що змушена через зупинку роботи декількох шахт везти вугілля зі своїх підприємств у Росії та закуповувати відсутні обсяги у російських виробників.

Війна на Донбасі порушила виробництво і логістику вугільних та енергетичних підприємств. «Залишки вугілля дозволяють працювати від 10 до 20 днів залежно від типу станції», - сказав днями генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

До того ж на Донбасі зруйновано 50% високовольтних ліній електропередачі, на 8 жовтня знеструмленими залишалися понад 60 населених пунктів. Тимченко скаржиться, що ДТЕК вичерпав запас міцності, і тепер компанія зможе забезпечити постачання електроенергії лише за рахунок надходжень коштів від державного оператора «Енергоринок». За перше півріччя держкомпанія заборгувала ДТЕК 1,8 млрд грн, а до кінця року ця сума може зрости ще на мільярд.

Не краще йдуть справи й у «Метінвесту» - колиски ахметівського бізнесу. Після того як військові дії поширилися на більшу частину Донбасу, один за іншим зупинилися підприємства Ахметова. Краснодонвугілля, Єнакіївський метзавод і коксохім, Харцизький трубний завод - не останні підприємства, у його бізнес-імперії. Найбільший пролом у металургійному бізнесі пробила зупинка Авдіївського коксохіму, який постачав коксом маріупольські металургійні гіганти - «Азовсталь» та ММК ім. Ілліча. Частково дефіцит сировини змогли перекрити за рахунок інших джерел, але це допомогло лише частково - заводи почали працювати на половину завантаження.

Військові дії, які прямо б'ють по металургійних і енергетичних активах Ахметова, - не єдиний фактор, що впливає на його статки. Насамперед, підвищуються ризики - вартість будь-якого бізнесу на «конфліктній території» зменшується незалежно від імені власника, галузі й мапи розташування активів. Крім цього, проти бізнесмена грає сировинна орієнтованість його бізнесу - вартість залізної руди впала на 40% з початку року.