Ілюстрація REUTERS

Законопроект «Купуй українське, плати українцям», що надає преференції вітчизняним виробникам у державних закупівлях навіть у разі, якщо їх цінова пропозиція до 43% дорожче, не має перспектив прийняття у другому читанні.

Читайте такожУ ЄС заявили, що скандальний законопроект «Купуй українське» порушує міжнародні зобов'язання країни

Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко на прес-конференції в Києві.

Відео дня

«Я не вірю в те, що цей законопроект має хоч якісь перспективи у другому читанні», - сказала вона.

За словами Геращенко, автори законопроекту лукавлять, обґрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту підтримкою вітчизняного виробника.

«Ви знаєте, та політична сила, яка його написала (Радикальна партія - УНІАН), вони дуже люблять українських корів, свиней, курей, але одягаються, їздять і користуються не українськими товарами. Не треба лукавити, а треба більше працювати над підтримкою, над просуванням українського виробника через дерегуляцію. Але створювати проблеми Україні у спілкуванні з нашими партнерами і створювати проблеми самим українцям не варто», - зазначила вона.

У свою чергу депутат Європарламенту Лайма Андрікене, яка була присутня на прес-конференції, зазначила, що прийняття законопроекту не лише перешкодить Україні побудувати конкурентну систему держзакупівель, а й частково закриє доступ на європейські ринки.

«Є питання щодо законопроекту «Купуй українське, плати українцям», ініційованого групою народних депутатів. Його прийняття буде суперечити вільній торгівлі з ЄС та нормам Світової організації торгівлі. Він може завадити тому прогресу, якого Україна досягла в гармонізації європейських стандартів, і тому, щоб побудувати конкурентоспроможне поле для державних закупівель. Це також може обмежити доступ до ринків Європейського Союзу, який відкрила перша хвиля лібералізації в рамках Угоди про вільну торгівлю», - підкреслила вона.

Як повідомляв УНІАН, раніше голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що ті, хто просуває даний законопроект з позиції підтримки української економіки і створення робочих місць, «просто брешуть».

Верховна Рада взимку минулого року прийняла в першому читанні законопроект «Купуй українське, плати українцям», який передбачає надання преференцій вітчизняним виробникам при державних закупівлях навіть в разі, якщо їх цінова пропозиція від 25% до 43% дорожча, ніж у конкурентів, що суперечить Угоді про асоціацію з Європейським Союзом. Авторами законопроекту є депутати від Радикальної партії.

Раніше у Мінекономрозвитку відзначали, що законопроект порушує норми Угоди про асоціацію з ЄС і Світової організації торгівлі, створює корупційні ризики, оскільки для доказу «вітчизняності» товару потрібно зібрати 23 довідки, а також стане додатковим навантаженням на державний бюджет через переплату в рамках держзакупівель на десятки мільярдів гривень.

7 грудня заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов назвав законопроект «мегакорупційною схемою» і закликав народних депутатів не підтримувати його.

«Десятки мільярдів гривень пропонується спрямувати обраним олігархам і бізнесменам. Аргументація примітивна - не треба нам німецької техніки на будівництві доріг, «Автодор» кидав асфальт в ями лопатами під час дощу - і має кидати далі. Тільки грошей ми їм більше заплатимо, ніж німцям», - сказав заступник міністра.

Проти законопроекту публічно виступили і провідні українські економісти.