Spectator-M почав патрулювати кордон з Кримом / фото ukroboronprom.com.ua

Українські прикордонники для патрулювання адміністративної межі з тимчасово окупованим Кримом почали використовувати сучасний безпілотник Spectator-M, розроблений у результаті співпраці «Київського політехнічного інституту» та ПАТ «Меридіан імені С. Корольова» (Київ), що входить до складу держконцерну «Укроборонпром».

Читайте такожУкраїна освоїла виробництво артилерійських боєприпасів великого калібру (фото, відео)

«Ці дрони оснащені сучасними відео та тепловізійними камерами, що дозволяють відслідковувати ділянку до 50 кілометрів на висоті до 2 тисяч метрів. Spectator-M є новою версією БПАК-МП-1 Spectator, який має кращі експлуатаційні характеристики, має велику вантажопідйомність і дальність польоту», - сказано в повідомленні прес-служби держконцерну.

Відео дня

На даному етапі комплекси Spectator-M використовуються як на морській ділянці відповідальності прикордонного загону Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби, так і на сухопутній ділянці адміністративної межі з тимчасово окупованим Кримом. У безпілотника оптимальне співвідношення ваги корисного навантаження на одиницю маси і високі аеродинамічні характеристики, що дозволяє ефективно розміщувати на ньому розвідувальне обладнання, повідомили в «Укроборонпромі».

«Завдяки своїм розмірам Spectator легко транспортувати навіть у рюкзаку, мінімальний час для підготовки до запуску в розібраному стані становить до двох хвилин. Це дозволяє оперативно застосовувати цей безпілотник в умовах реальних бойових дій», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у Київському політехнічному інституті створять Головне агентство передових досліджень і розробок (GARDA), яке впроваджуватиме технології в оборонній промисловості.

Довідка УНІАН. Державний концерн «Укроборонпром» створений в 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів і беруть участь у військово-технічному співробітництві. До складу концерну входять більше сотні підприємств ОПК України.