Ілюстрація REUTERS

Борги із заробітної плати перед шахтарями державних вугледобувних підприємств на сьогодні становлять 406,8 млн грн і є результатом скрутного економічного стану державного вугільного сектору.

Читайте такожВидобуток вугілля на держшахтах у 1,5 раза дорожчий, ніж його ціна – Міненерговугілля

Про це під час засідання Громадської ради при Міненерговугілля повідомив директор Департаменту вугільно-промислового комплексу Олександр Владиченко.

Відео дня

«У 2018 році суттєвої підтримки від держави ми не отримали, у результаті чого на сьогодні ми маємо заборгованість із заробітної плати 406,8 млн грн. Усю дотацію, яка була передбачена по фонду зарплати, ми вже витратили», - сказав він, додавши, що також на виплату заборгованості із зарплати були використані кошти (200 млн грн), передбачені на реструктуризацію вугільних шахт.

За словами Владиченка, борги із зарплати є результатом того, що держава в особі Міністерства фінансів не надала Міненерговугілля 1 млрд грн державних гарантій для отримання кредитів і нарощування видобутку вугілля.

«Для того, щоб державна вугільна промисловість у тому складі, в якому вона є (понад 30 шахт - УНІАН), була хоча б беззбитковою, вона має видавати на добу від 18 до 20 тисяч тонн вугілля ... У результаті незатвердження державою держгарантій на 1 млрд грн ми отримали не 20 тисяч, які мали отримувати, а лише 11 тисяч тонн на добу. Економічний стан був поганий, а став ще гіршим», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, Кабмін передбачив у державному бюджеті на 2018 рік 1,3 млрд грн на виплату зарплати шахтарям державних вугледобувних підприємств. У середині лютого цього року уряд додатково виділив 365 млн грн на погашення боргів із зарплати.

За даними Міненерговугілля, станом на 1 березня 2018 року заборгованість із зарплати шахтарям становила 167,1 млн грн.

Постійні борги із зарплати перед шахтарями є наслідком скрутного фінансового стану державних шахт. Дефіцит коштів у вугільному секторі спричинений тим, що собівартість видобутку вугілля (у середньому 2937 грн за тонну) перевищує відпускну ціну на паливо (2535 грн за тонну).

На початку квітня прем'єр-міністр Володимир Гройсман зажадав, щоб керівники держшахт, які не будуть виплачувати вчасно заробітну плату шахтарям, були звільнені.