Український літак Ан-124 "Руслан" / REUTERS

Росія не зможе самостійно реалізувати проект з виробництва важкого далекого транспортного літака Ан-124-100 "Руслан".

Таку думку в інтерв'ю LIGA.net висловив президент ДП Антонов Олександр Донець, коментуючи плани РФ відновити серійне виробництво літаків "Руслан" на заводі " Авіастар в Ульяновську.

Читайте також«Укроборонпром» призначив президента «Антонова»

Відео дня

"Наскільки я пам'ятаю, Ульяновськ випустив останній Ан-124 в 2004 році. Це всі так звані заділи, що залишилися з радянських часів. Зараз багато компаній, які брали участь в кооперації з будівництва Руслана, перестали існувати. Крім того, Ан-124 - це аналогова машина. На сучасний літак потрібно встановлювати цифрове обладнання. Це інший рівень, тобто практично повне перепроектування машини. В реалізацію цієї програми потрібно вкласти великі кошти. Навіть не мільйони, а сотні мільйонів доларів. Я не думаю, що зараз Росія готова потягнути такий проект. Чим можуть похвалитися фірми, які залишилися в РФ після розпаду СРСР? У Ільюшина на підході Іл-276, але це після 20 років безмовності. Де проекти Туполєва, Яковлева? Щоб створювати нові машини, повинна бути школа, її потрібно підтримувати", - зазначив Олександр Донець.

Він додав, що навіть якщо Росія намагатиметься реалізувати проект, це буде зовсім інший літак, який не буде випускатися під брендом Ан.

Як повідомляв УНІАН, у Росії заявили про бажання побудувати "новий" літак на базі українського гіганта Ан-124 "Руслан". Російські інженери планують модернізувати авіоніку, конструкцію шасі, а також поміняти у повітряного судна двигуни.