Розірвано договір про СД між "Укргазвидобування" і "Карпатигаз" / фото neftegaz.ru

Арбітражний інститут торгової палати Стокгольма (Швеція) розірвав договір про спільний видобуток природного газу, який був укладений між державною компанією «Укргазвидобування» та приватною компанією «Карпатигаз».

Читайте такожКомпанія "Карпатигаз" погасила заборгованість перед "Ощадбанком"

Про це йдеться в повідомленні на сайті "Укргазвидобування".

Відео дня

"Після тривалого судового розгляду Арбітражним інститутом торгової палати Стокгольма прийнято часткове рішення (partial award) у справі за позовом «Укргазвидобування» до «Карпатигаз», Misen Enterprises AB (Швеція, акціонер «Карпатигазу») про розірвання договору про спільну діяльність (СД). Зазначеним рішенням суд розірвав договір СД, чим задовольнив одну з вимог "Укргазвидобування", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, суд встановив, що договір СД був порушений як Misen Enterprises AB (не повністю внесена частка в СД, тільки 3,9 млн дол. замість 12,5 млн дол.), так і «Карпатигазом» ( не поставило передбачені договором вимірювальні станції).

Відзначається, що з цих причин договір СД був розірваний.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2015 року держкомпанія «Укргазвидобування» звинуватила свого партнера в рамках договору про спільну діяльність - приватну компанію «Карпатигаз» - у відмові виконувати свої зобов'язання, а саме фінансувати і добудовувати дожимнокомпресорні станції.

В липні 2016 року "Укргазвидобування" звернулася до Стокгольмського арбітражу з позовом про розірвання договору з «Карпатигаз» і Misen Enterprises AB, а також про стягнення збитків від цієї діяльності. Пізніше, на початку вересня 2016 року і лютому 2017 року представники держкомпанії звинувачували «Карпатигаз» в порушенні стабільної роботи дожимнокомпресорних станцій.

Довідка УНІАН. «Карпатигаз» є учасником договору про спільну діяльність з компанією "Укргазвидобування" і модернізує її діючі свердловини. При цьому газ, видобутий понад норму, зазначену в договорі, розподіляється між учасниками спільного договору. Компанія «Карпатигаз» - дочірня компанія шведської Misen Energy АВ.

«Укргазвидобування» – найбільша газовидобувна компанія України, частка якої в загальному обсязі видобутку вуглеводнів в країні становить понад 70%. 100% акцій компанії належать державному холдингу «Нафтогаз України». У 2017 році компанія збільшила видобуток на 4,8% - до 15,3 млрд куб. м.