Ілюстрація REUTERS

Комісія з питань надрокористування при Державній службі геології та надр погодила видачу 5 спеціальних дозволів на видобуток нафти і природного газу для компанії "Іст Юроуп Петролеум" (колишня назва - "Голден Деррік"), яка, за даними ЗМІ, належить бізнесменові Павлу Фуксу, без аукціону.

Читайте такожДержгеонадр назвала вартість 44 нафтогазових ділянок, які будуть виставлені на аукціони цього року

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомила народний депутат Вікторія Войцицька (фракція - "Самопоміч").

Відео дня

"Комісія з питань надрокористування Державної служби геології та надр України більшістю (крім однієї людини) погодила надання 5 спецдозволів ТОВ "Іст Юроуп Петролеум – колишній "Голден Деррік", - повідомила вона.

Зокрема, компанії узгодили надання спецдозволів на видобуток нафти і газу на Клюніківській, Дружинській, Боярско-Чапаєвській, Майорівській і Південно-Свистунківській площах (всі - Полтавська область).

Також народний депутат прокоментувала заяви державних чиновників про проведення аукціонів з видачі спецдозволів.

"А що тепер робити з заявами про те, що всі нові спецдозволи/ліцензії виставлятимуться лише через аукціони? Відкриті конкурси? Прозорі підходи до залучення інвесторів у нафтогазову галузь? Мрійники!" - заявила Войцицька.

Компанію "Голден Деррік" у жовтні 2017 року було перейменовано на "Іст Юроуп Петролеум".

За даними ЗМІ, 33% компанії володіє державна компанія "Надра України", 67% - Hartlog Limited (Кіпр), яка належить власнику MosCityGroup бізнесменові Фуксу.

Як повідомляв УНІАН, раніше через відсутність аукціонів діяльність Держгеонадр гостро критикувалася з боку гравців ринку.

У середині травня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що протягом останніх чотирьох років Держгеонадр видала близько 700 спецдозволів на користування надрами, з яких лише 43 - за результатами проведення аукціонів.

Щодо останніх скандальних випадків видачі дозволів без аукціону на розробку родовищ літію і нафти в Донецькій і Полтавській областях, то Генпрокуратура подала до Окружного адміністративного суду Києва позовні заяви про визнання протиправними і скасування цих наказів Держгеонадр.

За словами Луценка, уряд зобов'язаний забезпечити стовідсотково відкриті конкурсні аукціони на будь-які природні ресурси.

За часів президентства Віктора Януковича ЗМІ пов'язували компанію «Голден Деррік» з інтересами екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького. Проведена Генпрокуратурою перевірка встановила, що в 2011-2012 роках Державна служба геології та надр без проведення аукціонів видала «Голден Деррік» 48 спецдозволів на розробку нафтогазових родовищ у Дніпропетровській, Полтавській, Сумській та Харківській областях. Згідно з перевіркою, 26 рішень прийнято за відсутності передбачених законом документів. Ще по 16 ділянках, наданих у користування компанії, протягом двох років не сплачено до бюджету понад 5 млн грн за геологічну інформацію, яка необхідна для використання корисних копалин.