Ілюстрація REUTERS

Служба безпеки України вживає заходів щодо реалізації санкцій, введених згідно з рішенням Ради нацбезпеки і оборони від 28 квітня 2017 року, до компаній, які поставляли ільменітовий концентрат на територію тимчасово окупованого Криму поза митним контролем через закритий пункт пропуску «Керченський морський торговельний порт».

Читайте такожУ Кабміні розповіли, як можна перекрити поставки сировини на "Кримський титан"

Про це йдеться у відповіді СБУ на інформаційний запит УНІАН щодо заходів, що були вжиті для недопущення незаконних поставок сировини з території України на хімпідприємство «Кримський титан».

Відео дня

«Згідно з рішенням РНБО від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (введених в дію указом президента України від 15 травня 2017 року) до юридичних і фізичних осіб, які здійснювали ввезення ільменітового концентрату на територію АР Крим поза митним контролем через закритий пункт пропуску «Керченський морський торговельний порт», застосовані санкції, термін яких продовжений рішеннями РНБО і введений в дію указами президента від 14 травня та 21 червня 2018 року», - сказано в повідомленні.

«Заходи щодо реалізації зазначених санкцій здійснюються СБУ в межах компетенції», - додали у відомстві.

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, хімпідприємство «Кримський титан», яке знаходиться на території окупованого Криму і загрожує півострову та прикордонній території України екологічною катастрофою, продовжувало свою роботу виключно завдяки постачанням сировини з території України. Поставки здійснюються за «сірими» схемами через українські порти, потім через турецькі, а далі - російські порти.

Про постачання сировини з України на «Кримський титан» ще в 2017 році заявляв генеральний прокурор Юрій Луценко. Але ситуація, як свідчать дані ЗМІ, не вирішена і до цього дня.

Довідка УНІАН. У ніч з 23 на 24 серпня на хімпідприємстві «Кримський титан» в Армянську на території окупованого Криму був зафіксований грандіозний викид токсичного сірчистого ангідриду. Другий викид стався в ніч з 4 на 5 вересня. Токсичні пари поширилися на прикордонні території Херсонської області України, з яких були евакуйовані діти і вагітні жінки.

Експерти називають подію в Армянську техногенною катастрофою і озвучують дві версії події: джерелом викиду хімречовин міг стати кисловідстійник заводу через спеку та відсутність води з Північно-Кримського каналу, також під час військових навчань Росії, які проходять на території Криму, в підприємство потрапив снаряд.

Силовиками Херсонській області відкрито кримінальну справу у зв'язку з подією в Армянську. Крім того, МЗС України заявив, що збирає всі необхідні матеріали і докази хімічного викиду в Криму для звернення до міжнародної Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

11 вересня стало відомо, що завод «Кримський титан» 9 вересня повністю зупинив виробництво.