Інфляція "з'їдає" практично весь прибуток підприємств держконцерну / фото УНІАН

Існуючі правила ціноутворення на продукцію підприємств вітчизняної оборонної промисловості, яку закуповують за державним оборонним замовленням, фактично позбавляє виробників можливості отримувати прибуток від таких операцій.

Читайте також"Укроборонпром" представивши бойову розвідувальну машину "Мангуст" (фото)

Як повідомила прес-служба державного концерну "Укроборонпром", про це йшлося на семінарі з розвитку оборонно-промислового комплексу України за участю представників НАТО.

Відео дня

За словами заступника гендиректора "Укроборонпрому" по виробництву Юрія Шутя, існуючі механізми ціноутворення є рудиментом часів СРСР та не відповідають умовам ринкової економіки, перешкоджаючи розвитку підприємств.

Приміром, ціни на озброєння, яке закуповується за державним оборонним замовленням (ГОЗ), визначаються у відповідності з методичними рекомендаціями, які формально встановлюють прибуток виробника в розмірі 20%, але тільки від виробничої собівартості без урахування операційних витрат підприємства.

"Такий підхід зменшує реальну прибуток заводів до 8%, але його "з'їдає" інфляція, яка також не передбачена рекомендаціями. Враховуючи, що договори укладаються на початку року, а термін їх виконання припадає на його кінець, інфляція, яка за офіційними даними становить 9% на рік, не дає можливості отримати прибуток взагалі", - сказано в повідомленні.

Крім того, методичні рекомендації не передбачають урахування в ціні таких складових, як вартість програмного забезпечення і конструкторських робіт, а також витрат на налагодження серійного виробництва, гарантійне обслуговування тощо.

Читайте такожУ Києві презентували модернізований БТР-70Д з американськими двигунами (фото, відео)

"Таким чином, у підприємств не залишається грошей, які потрібні для оновлення виробничих потужностей, проведення дослідно-наукової діяльності та підвищення заробітних плат. Тобто такий стан речей призводить до того, що підприємствам просто не вигідно працювати за ДОЗ", - йдеться в повідомленні.

Враховуючи необхідність реформувати механізми, "Укроборонпром" запропонував представникам Ради національної безпеки і оборони, Кабміну, Міноборони, міністерств і відомств створити міжвідомчу робочу групу для розробки рекомендацій щодо реформування механізму ціноутворення.

Як повідомляв УНІАН, у лютому Кабінет міністрів схвалив державний оборонне замовлення на 2018-2020 роки, а в червні схвалив стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України на період до 2028 року, розроблену Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

У вересні держконцерн "Укроборонпром" розробив проект нової редакції закону України "Про державне оборонне замовлення".

Мінекономрозвитку планує змінити модель закупівлі за державним оборонним замовленням.