REUTERS

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Кабміну за підсумками зустрічі 28 січня прем'єр-міністра із представниками профспілкових організацій вугледобувних підприємств.

«Арсеній Яценюк закликав представників профспілок приєднатися до роботи погоджувальної комісії і в понеділок, 2 лютого, подати свої пропозиції», - сказано в повідомленні.

За інформацією прес-служби уряду, у зустрічі також взяли участь міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин та міністр соціальної політики України Павло Розенко.

Відео дня

Читайте такожЧерез бойові дії видобуток вугілля на державних шахтах цього року скоротиться майже вдвічі

Як зазначили в Кабміні, до комісії увійдуть чиновники профільних міністерств, фахівці Національної комісії з регулювання енергетики, держпідприємств «Енергоринок» та «Вугілля України», народні депутати та представники профспілкових організацій.

«Голова уряду визначив пріоритетним у роботі комісії невідкладне вирішення питання погашення заборгованості із заробітної плати гірникам за грудень 2014 року», - додали в Кабміні.

Читайте такожЦього року хочуть продати всі держшахти, що працюють

Читайте такожкомісію з реформування вугільної галузі

Сьогодні, 28 січня, близько двохсот шахтарів зібралися на мітинг під Кабінетом міністрів України із вимогою повернути дотації вугільної галузі, направляти кошти на розвиток і будівництво шахт, а також переглянути зростання оподаткування доходів шахтарів.

У вугільній галузі України часто виникали різні скандали, оскільки на дотаціях колишні керівники вугільних підприємств, їхні власники і державні чиновники незаконно отримували доходи. Державні вугільні шахти України за 2013 рік збільшили збитки від випуску товарної продукції на 27% - до 15,1 млрд грн порівняно з 11,9 млрд грн збитків за 2012 рік.

Вугілля з держшахт реалізовувалося через посередників і внаслідок цього збитки вугільних підприємств лише зростали. ЗМІ пов'язують цих посередників з оточенням колишнього президента України Віктора Януковича. За ціни тонни вугілля 400 грн після перепродажу через кілька компаній його вартість збільшилася до 1 тис. грн. Таким чином, 600 грн осідало в кишенях оточення Януковича.

Довідка УНІАН. У 2014 році на дотації вугільним підприємствам планувалося виділити 12 млрд грн, однак через бойові дії на сході України, де розташована більшість шахт, на дотації було виділено близько 9 млрд грн.