Кабмин пытается улучшить финансовое состояние Нафтогаза / Фото УНИАН

Кабінет міністрів України в рамках фінансового оздоровлення Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» пропонує Верховній Раді дозволити примусове стягнення боргів перед держхолдингом за спожитий газ, а також ввести технологічні ліміти подачі газу для підприємств-боржників, зокрема теплокомуненерго. 

Як відзначається в урядовому законопроекті «Про внесення змін до деяких законів України про стабілізацію фінансового стану НАК «Нафтогаз України» (№2214), опублікованому на сайті парламенту, на 1 січня 2015 року заборгованість всіх споживачів перед НАК «Нафтогаз України» становила 29,6 млрд грн, із яких борг промпідприємств перевищив 11 млрд грн, а борг підприємств ТКЕ – 16 млрд грн.

Читайте такожСуд зобов'язав завод Фірташа до липня виплатити 370 мільйонів боргу «Нафтогазу»

Відео дня

«На сьогодні існує ряд проблемних питань, що стосуються як погашення заборгованості перед компанією за використаний природний газ, так і запобігання її утворення в майбутньому шляхом впровадження додаткових заходів підвищення платіжної дисципліни. Ці питання можна вирішити лише шляхом внесення змін до деяких законів України», - говориться в пояснювальній записці до законопроекту. 

В уряді відзначають, що рівень заборгованості споживачів перед компанією за спожитий природний газ є критичним. Проте не менш критичною залишається необхідність гарантованого забезпечення споживачів України природним газом. «У зв'язку з цим необхідно на законодавчому рівні врегулювати питання про співвідношення повноважень НАК, 100% акцій якої належать державі, щодо захисту економічної та енергетичної безпеки і важелів дії для стягнення заборгованості, - говориться в пояснювальній записці. - Метою законопроекту є стабілізація фінансового стану Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України». Її досягнення можливе шляхом надання компанії дієвих інструментів стягнення заборгованості зі споживачів за природний газ і ефективних механізмів дії на боржників».

У зв'язку з цим Кабмін пропонує дозволити практику вимог із боку «Нафтогазу» та її дочірнього підприємства з газопостачання за процедурою банкрутства підприємств-боржників; вдосконалити процедури стягнення заборгованості; вдосконалити механізми розрахунків у секторі централізованого теплопостачання і встановити принцип обмеження газопостачання підприємствам ТКЕ до рівня технологічної безпеки у разі порушення ними умов укладених договорів і чинного законодавства в частині розрахунків і перевищення виділених лімітів природного газу; призупинити з 1 липня 2015 року дію мораторію на виконавче провадження і примусове стягнення заборгованості з підприємств ТКЕ. 

Як повідомляв УНІАН, раніше Кабінет міністрів України представив зміни до державного бюджету на 2015 рік, які передбачають зниження субсидій з бюджету на користь НАК «Нафтогаз України» з 31,5 до 29,7 млрд грн, або на 5,8%. Таким чином, знижено поріг дефіциту бюджету «Нафтогазу», який у 2014 році становив близько 110 млрд грн.