В России - беспрецедентный спад промпроизводства / Фото УНИАН

У Росії результати промислового виробництва в травні 2015 року продовжують відображати тенденцію різкого спаду випуску, яка намітилася ще в квітні, пише "Комерсант".

У річному вираженні, головним чином завдяки обробці, швидкість спаду в травні збільшилась до 5,5% з 4,5% у квітні (правда, багато в чому завдяки додатковому вихідному дню в цьому році). Тим не менш, за січень-травень промвиробництво впало на 2,3% — при тому, що уряд за підсумками року продовжує очікувати падіння в 1,3-1,6%.

У квітні порівняно з березневими показниками падіння виробництва в промисловості прискорилося вдвічі — до 4,5% в річному вираженні, повідомив Росстат. Знищити спад в промисловості поки може лише урядовий оптимізм: помірний промисловий спад, ймовірно, буде тривати, як мінімум, до осені 2015 року, причин для подальшого сильного відновлення випуску немає.

Відео дня

Читайте такожБанки Китаю через санкції зайняли дуже обережну позицію щодо Росії - ЗМІМінекономіки, як випливає з його квітневого моніторингу ситуації в економіці, чекає прояву позитивних тенденцій у розвитку галузей проміжного попиту, в лісопромисловому комплексі та металургійному виробництві вже в третьому кварталі.

Володимир Сальников з ЦМАКП називає ці очікування "дивними": металургія та виробництво інших мінеральних продуктів падали в квітні швидше інших (судячи з усього, через вичерпання девальваційного ефекту рубля і зниження цін на сировину на світових ринках). "Виробництво падає слідом за внутрішнім попитом, і реальних драйверів, які зможуть повернути його до зростання, не видно",— зазначає Дмитро Польовий з ING Russia.

Згідно з оцінкою ЦМАКП, зростання ставок за кредитами в 2015 році доведе навантаження за процентними платежами на обробні компанії до безпрецедентного рівня — вище 50% прибутку від продажів, тоді як до кризи 2008 року цей показник знаходився на рівні менше 16%. "При настільки високій ставці і рівні невизначеності не можна інвестувати. Можна лише закривати дірки в оборотних коштах", - вважає Сальников.