Держава візьме сферу видобутку бурштину в свої руки  / Фото УНІАН

Віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський доручив Міністерству екології та природних ресурсів і Державній службі геології та надр України розробити зміни до законодавства для вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину в країні, повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

«Потрібно концептуальним чином переосмислити законодавче врегулювання проблеми незаконного видобутку бурштину. Попередньо провести консультації з науковою громадськістю, геологічними установами і організаціями, а також залучити до цього процесу місцеву владу і суспільство», - зазначив Вощевський, якого цитує прес-служба.

Читайте такожПорошенко заявив про перше затримання організаторів контрабанди бурштинуПовідомляється, що рішення про врегулювання питання видобутку бурштину було прийняте за результатами оперативної наради, що відбулася під головуванням Вощевського.

Відео дня

За інформацією прес-служби, віце-прем'єр відзначив необхідність підготовки комплексної програми розвитку галузі видобутку бурштину, сприятиме розвитку регіону за рахунок легального і прозорого механізму використання надр.

За його словами, впровадження такої програми дасть змогу створити робочі місця для місцевого населення і зберегти навколишнє середовище для майбутніх поколінь.

«На моє переконання, має працювати одне держпідприємство, яке здійснюватиме видобуток іа реалізацію бурштину на внутрішньому і зовнішніх ринках. Держава повинна взяти сферу видобутку «сонячного каменю» в свої руки і активізувати правоохоронні органи для припинення діяльності «чорних копачів» і контрабандистів», - підкреслив Вощевський.

При цьому прес-служба уточнює, що про результати виконання зазначеного доручення держоргани повинні інформувати віце-прем'єра щотижня.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2015 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект Закону України «Про видобування та реалізацію бурштину».

Прийняття цього закону дасть змогу знизити криміногенну обстановку в поліських районах Житомирської, Рівненської і Волинської областей, сприятиме скороченню незаконного видобутку бурштину.

У середині липня Міністерство екології та природних ресурсів України повідомило, що відкликає всі дозволи на видобуток бурштину, які були видані в 2015 році. У відомстві зазначили, що ліцензії не видаватимуться на час розроблення прозорого механізму регулювання діяльності з видобутку та реалізації бурштину.

Україна посідає друге місце в світі за запасами бурштину, при цьому відрізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах.