Фото:УНИАН

Група компаній Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа, яка зобов'язалася до кінця січня 2016 року погасити майже 3 мільярди гривень боргу за газ перед НАК "Нафтогаз України", після чотирьох місяців простою відновлює виробництво великих хімпідприємств – черкаського "Азоту" та "Рівнеазоту", повідомляє прес-служба Ostchem.

"Два підприємства Ostchem - "Рівнеазот та "Азот" - почали процес запуску виробництв", - зазначили в компанії.

Також у повідомленні наводяться слова першого заступника генерального директора Ostchem Олега Кікта, який сказав, що компанія врегулювала всі фінансові питання з боргами перед держкомпаніями "Газ України" і НАК "Нафтогаз України". Сторонами підписано 16 мирових угод, борги конвертовані, а суди, затвердивши відповідні світові угоди, підтвердили їхню легальність.

Відео дня

"Це означає, що відносини заводів Ostchem з ДК "Газ України" і НАК "Нафтогаз України" врегульовані. Газ, що належить заводам, розблоковано, газопостачання заводів відновлено", - додав Кікта.

При цьому в компанії зазначили, що готові повністю виконати всі заявки на поставку мінеральних добрив. За прогнозами Ostchem, обсяг споживання українського агросектору в 2015 і 2016 роках складе близько 0,8-0,9 мільйона тонн азотних добрив на рік, з яких 30% використовується під час осінньої посівної.

У той же час Ostchem наразі не планує відновлення роботи хімпідприємств, що знаходяться на сході країни.

"Концерн "Стирол" і Сєверодонецький "Азот", які входять до Ostchem, можуть почати роботу виключно після закінчення АТО і створення безпечних умов праці, - підкреслив Кікта.

Читайте такожЯценюк обіцяє забрати у Фірташа два хімзаводи у разі непогашення боргів за газ

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня поточного року Кабінет міністрів звернувся в суд з вимогою заарештувати 500 мільйонів кубометрів газу вартістю 4,3 мільярда гривень, що належать холдингу Osthem. Звернення було ініційоване за результатами розслідування Генеральною прокуратурою змови представників Ostchem і посадових осіб НАК "Нафтогаз України".

У відповідь в кінці травня Group DF заявила про тиск влади України на роботу групи і заявила, що зупинить два заводи з виробництва добрив.

16 вересня держкомпанії "Нафтогаз", "Газ України" і Ostchem підписали світові угоди, згідно з якими остання зобов'язалася до кінця січня 2016 року погасити майже 3 мільярди гривень боргу за газ перед держкомпаніями. Зазначена сума боргу групи Ostchem включає штрафні санкції та інші нарахування, передбачені законодавством України,

24 вересня "Нафтогаз" отримав перший платіж в сумі 385 мільйонів гривень згідно з затвердженим графіком. Після цього постачання газу хімічним підприємствам групи були розблоковані.

Міністерство внутрішніх справ заарештувало вже 86 об'єктів групи компаній Дмитра Фірташа Ostchem.

Читайте такожЗа газові борги російський банк може відібрати у Фірташа 4 хімзаводи - ЗМІ

Довідка УНІАН. "Рівнеазот" є єдиним виробником мінеральних добрив та адипінової кислоти в західних регіонах України. Підприємство випускає аміачну селітру, рідкий аміак, аміак водний технічний, адипінову кислоту, рідкий азот, кисень в балонах, рідку вуглекислоту, циклогексанон, кисень технічний, сухий лід, рідкий азот та інше.

Черкаський "Азот" – одне з найбільших українських хімічних підприємств України, що спеціалізується на виробництві мінеральних азотних добрив.

Обидва підприємства входять до холдингу Ostchem, який в свою чергу є підрозділом міжнародної групи компаній Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа.

Структури Фірташа контролюють більше 70% українських облгазів, а також більше половини вітчизняних хімічних підприємств.