REUTERS

Як повідомило УНІАН джерело, обізнане з ходом переговорів, під час візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви 17 лютого угорська сторона відмовилася від закупівлі 30 одиниць вертольотів Мі-8/Мі-17 російського виробництва.

За словами співрозмовника агентства, очільник угорського уряду аргументував це рішення тиском з боку керівництва ЄС.

"Активне поширення інформації щодо можливого підписання Орбаном російського вертолітного контракту в українських та європейських ЗМІ стало однією з причин посиленого тиску ЄС на угорський уряд і, як наслідок, відмови від цієї угоди", - повідомив він. При цьому він додав, що Орбан спробував "пом'якшити" ситуацію і запропонував Путіну варіант, за яким Росія модернізує наявні п'ять вертольотів Мі-17 угорської армії.

Відео дня

За його словами, представники угорського уряду вважають, що санкції ЄС не поширюються на здійснення ремонту військової техніки, хоча за міжнародним правом "товаром військового призначення" вважається відповідні вироби, послуги і технології. У зв'язку з цим уряд Угорщини, одразу після повернення урядової делегації з Москви, оголосив тендер на капітальний ремонт цих вертольотів у період 31 травня 2016 року до 30 листопада 2017 року.

Читайте такожПутін і Орбан обговорили продаж Угорщині 30 вертольотів Мі-8/17, незважаючи на санкції

"До тендеру формально допускаються всі країни і компанії, але очевидно, що пропозиція призначена саме для Росії. Адже, за такий короткий термін розробити і запропонувати Угорщині пакет модернізації вертольотів радянського виробництва практично неможливо. За винятком, природно, Росії й України. Адже українська оборонна промисловість уже близько десяти років володіє повним циклом виробництва і модернізації вертольотів. А в такому питанні, як ремоторизація, Україна може допомогти Угорщині – тільки український завод "Мотор Січ" виробляє оригінальні двигуни для радянських вертольотів", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 17 лютого Орбан в Москві за підсумками переговорів з Путіним заявив, що період автоматичного продовження європейських санкцій проти Росії залишився позаду. «Досі санкції продовжувалися автоматично. Я думаю, що цей період вже позаду. Дедалі більше країн у Європі розуміють те, про що я говорю», - сказав Орбан.

Путін, у свою чергу, заявив, що пов'язувати зняття санкцій з боку Євросоюзу з виконанням Мінських угод «безглуздо».