REUTERS

Мінпромторг РФ представив в уряд підсумковий документ за минулий рік про імпортозаміщення в радіоелектронній галузі. Фактичний показник частки імпорту в радіоелектронній галузі за підсумками 2015 року становив 80%, пише «Коммерсантъ».

У Мінпромторгу повідомляють, що імпорт радіоелектроніки за 2015 рік скоротився приблизно на 20%, обсяг виручки російських організацій на цьому ринку зріс на 13,5% в рублевому вираженні.

Незважаючи на це, частка російських виробників на ринку радіоелектроніки за 2015 рік зросла лише на один процентний пункт.

Відео дня

«Істотну роль у недосягненні заявлених показників зіграло різке зниження курсу рубля до долара. Таким чином, вартість імпорту зросла в рублевому вираженні настільки, що нівелювала більшу частину позитивного ефекту від імпортозаміщення», — йдеться в документі.

Читайте такожІмпортозаміщення в Росії: не вдається налагодити випуск навіть найпростіших розеток

Загальний обсяг ринку IT оцінюється в 740 млрд руб. Якщо провести аналогії з минулим роком, то один тільки обсяг закупівель обладнання становить 370 млрд руб.

В плані з імпортозаміщення в галузі, який голова міністерства Денис Мантуров підписав минулої весни, вказані 173 проекти, на реалізацію до 2025 року планується витратити до 122,4 млрд руб. Також повідомляється, що на кінець 2015 року перебували у стадії реалізації 33 проекти, ще сім припинені через нестачу коштів.

Читайте такожВ уряді РФ нарікають, що не добудували кілька бойових кораблів через Україну

Голова аналітичного агентства TelecomDaily Денис Кусков зазначає, що «в найближчі роки російському обладнанню не загрожує суперництво на ринку для приватних користувачів», і називає державний сектор основним споживачем вітчизняних розробок.