Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в Одесі повідомив перший заступник начальника - начальник штабу Південного регіонального управління Держприкордонслужби України генерал-майор Віктор Бабюк.

За його словами, 30 листопада та 1 грудня прикордонники провели спеціальну морську операцію з висвітлення обстановки у виключній (морській) економічній зоні України в районі Одеського газового родовища, в Північно-Західній частині Чорного моря.

На першому етапі операції для проведення повітряної розвідки зазначеного району було залучено літак ВМС України.

Відео дня

«На світанку 1 грудня за 65 миль на південь від Одеси кораблем Морської охорони «Григорій Куроп'ятников» виявлено дві самопіднімальні бурові установки (СПБУ), захоплені Росією в період окупації Автономної Республіки Крим», - сказав Бабюк.

Читайте такожУ ДПСУ назвали російські гумконвої "спробою зберегти хорошу міну за поганої гри"

Він зазначив, що на порушення міжнародних правил мореплавання суднокоманди та інші, які перебували на платформах СПБУ, зокрема й озброєні особи, не відповідали на неодноразові запити українських прикордонників, які подавалися на загальноприйнятому радіочастотному каналі.

Як зазначив начальник штабу I-го загону Морської охорони капітан I рангу Ігор Зап‘янцев, невдовзі в район Одеського газового родовища підійшов російський військовий корабель, який на порушення норм міжнародного морського права здійснив небезпечне маневрування поблизу українського корабля.

«Завдяки вмілим діям нашого екіпажу вдалося запобігти зіткненню кораблів», - наголосив Зап’янцев.

«Григорій Куроп'ятников» зафіксував порушення Російською Федерацією норм міжнародного морського права. Відповідні процесуальні та інші документи передано представникам правоохоронних органів, прокуратури.

Крім того, зафіксовано факт зміни державою-агресором навігаційних даних і назви захопленої СПБУ і незаконне використання на ній російського прапора.

Читайте такожНа кордоні з Польщею сталася стрілянина: митники затримали зловмисників, які намагались провезти 4 мікроавтобуси контрабанди - Данилюк

За ініціативою Адміністрації Держприкордонслужби в морському поході взяли участь представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, СБУ, Національної поліції в АР Крим, «Нафтогазу» і «Чорноморнафтогазу», прокуратури АР Крим, та військової прокуратури Південного регіону, екологічної інспекції.

Як наголосив Бабюк, задокументовані результати морської операції встановленим порядком буде надано уповноваженим державним органам для посилення позиції України в міжнародних судових процесах проти Російської Федерації.

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши так званий «референдум» з його самовизначення.

18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.