Фото УНІАН

Україна повинна нагадати світу про те, що була і залишається країною машинобудування, і яскравим доказом того стане відновлення українських заводів шляхом залучення інвесторів. Про це сказав президент України Петро Порошенко під час відвідування Харківського тракторного заводу (ХТЗ).

Читайте такожЯрославський: Я знайшов у президента повну підтримку наших планів щодо відродження ХТЗ

Він нагадав, що на ХТЗ прийшов інвестор, який не тільки погасив зарплатні борги, але також вклав близько 150 мільйонів гривень на закупівлю комплектуючих для розвитку виробництва. При цьому близько 80% комплектуючих - продукція суміжних з харківським заводом виробництв. У цьому контексті дуже важливо, що роботою забезпечені не тільки 2 тисячі співробітників ХТЗ, але й десятки тисяч працівників інших заводів.

Відео дня

Порошенко також підкреслив, що, поряд з інвестиціями, вкладає кошти у виробництво і держава - шляхом реалізації бюджетних програм, одна з яких - компенсація частини вартості техніки товаровиробникам. Президент нагадав, що на таку програму - в сегменті сільськогосподарського машинобудування - вже виділено 600 мільйонів гривень, а обсяг компенсації - 20% від вартості продукції, виготовленої на українських заводах.

"Зі свого боку ми допоможемо знайти нові ринки, визначити і реструктуризувати бюджетну заборгованість, та погасити її, якщо є необхідність. Робимо все, щоб повернути якісну продукцію на український ринок, а інвестор повинен повернутися обличчям до людей, що він і робить", - сказав голова держави.

Він також підкреслив, що важливим є перехід на імпортозаміщення і завоювання нових ринків.

Як повідомляв УНІАН, промислове виробництво в Україні в січні 2017 року в річному вираженні порівняно з аналогічним місяцем 2016 року - без урахування коригування на ефект календарних днів, зросла на 5,6%. Зростання промвиробництва в Україні за 2016 рік, порівняно з 2015 роком, склав 2,4% після падіння показника 4 роки поспіль – у 2012-2015 роках.