Держгеонадр зупинила дію 69 спецдозволів на видобуток корисних копалин / Фото УНІАН

Державна служба геології та надр України зупинила дію 69 спецдозволів на видобуток корисних копалин для низки компаній, які ведуть свою виробничу діяльність на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей і не подали звітність про розробку надр за 2015-2016 роки.

Читайте такожЗахоплені бойовиками українські підприємства на Донбасі зупиняються - Тука

Про це йдеться в наказі Держгеонадр №179 від 19 квітня 2017 року, який опубліковано на сайті відомства.

Відео дня

«У зв'язку з невиконанням надрокористувачами Луганської та Донецької областей особливих умов спеціальних дозволів, а саме ненаданням щорічного звіту держпідприємству «Геоінформ України» про рух запасів за 2015-2016 роки, наказую зупинити дію спеціальних дозволів на користування надрами», - йдеться в тексті документа.

Згідно з додатком до цього наказу, зупинено 69 спецдозволів, зокрема, на видобування підземних вод (для «Компанії «Вода Донбасу», «Донбасенерго», «ММК імені Ілліча») і вугілля («Макіїввугілля», «Торговий дім «Донбас-Антрацит», «ДВ Нафтогазовидобувна компанія»).

Цим же наказом Держгеонадр надала іншим компаніям (власникам 20 спецдозволів) 60-денний термін для усунення порушення. До цього списку потрапили деякі вуглевидобувні підприємства, зокрема, «Шахта імені Засядька», «Антрацитвугілляінвест» та «Антрацитвугілля».

Як повідомляв УНІАН, в результаті бойових дій на сході України, які були ініційовані Росією влітку 2014 року, на сьогоднішній день залишаються тимчасово окупованими деякі території Донецької і Луганської областей.

Після блокади зони АТО, яка була ініційована рядом народних депутатів і ветеранів, а також урядового рішення про обмеження товарообороту з тимчасово окупованими територіями, 14 березня президент Петро Порошенко заявив, що низка українських підприємств у зоні АТО були незаконно конфісковані владою так званих «ДНР» і «ЛНР».

15 березня Рада нацбезпеки і оборони ухвалила рішення припинити переміщення вантажів через лінію розмежування. Того ж дня великі промислові холдинги - ДТЕК і «Метінвест» заявили про втрату контролю над своїми активами в зоні АТО.