Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон, який передбачає продовження на два роки терміну дії експортного мита на відходи і брухт чорних металів, розмір якого становить 30 євро за 1 тонну.

Читайте такожКабмін скасував реєстрацію експортних контрактів на металобрухт

За ухвалення Закону про внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури» проголосували 260 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

«Законопроект №6382, який ми зараз розглядаємо, продовжить дію підвищеного експортного мита на металобрухт ще на два роки... Я хочу наголосити для наших міжнародних партнерів, що дане тимчасове підвищення експортного мита на металобрухт, яке ми пропонуємо, повністю відповідає міжнародним зобов'язанням України в рамках СОТ», - сказав голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, доповідаючи цей законопроект.

Також він наголосив, що прямий позитивний ефект для українського бюджету від дії цього закону становить понад 1 млрд грн на рік.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, метою ухвалення цього документа є збереження дієвого механізму правового регулювання експорту металобрухту для зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості і створення умов для відновлення об'єктів інфраструктури.

Крім того, законопроект спрямований на стабілізацію ситуації в металургійній галузі та суміжних секторах шляхом збільшення пропозиції металобрухту на внутрішньому ринку. Також очікується зростання надходжень до державного бюджету за рахунок підвищення експортного мита на металобрухт і створення додаткової доданої вартості на території держави шляхом глибокої переробки даної дефіцитної сировини.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2016 року Рада ухвалила з правками президента закон, який передбачає підвищення терміном на один рік експортного мита на відходи і брухт чорних металів до 30 євро за 1 тонну, а також скасування обов'язкової державної реєстрації контрактів на експорт металобрухту.

Українські металургійні компанії неодноразово виступали з вимогами обмежити експорт металобрухту, оскільки, на їх думку, у меткомбінатів спостерігається дефіцит брухту, а його вивезення з країни негативно позначається на металургійній галузі.