Ілюстрація / REUTERS

Адміністрація президента США Дональда Трампа може заборонити авіабудівним корпораціям Boeing і Airbus поставляти цивільні літаки в Іран. Про це повідомила газета The Wall Street Journal, передає ТАСС.

Читайте такожТрамп продовжив на рік санкції проти Ірану

Як зазначає видання, нинішня влада США побоюються, що Іран за допомогою цивільної авіації може спробувати переправляти в Сирію військовослужбовців та бойову техніку.

Відео дня

За даними WSJ, у зв'язку з цим Вашингтон вивчає можливість накладення заборони на здійснення поставок продукції Boeing і Airbus в Іран.

Білий дім також може ввести для компаній вкрай жорсткі вимоги для схвалення поставок, що серйозно ускладнить виконання контрактів, пише видання.

У вересні 2016 року адміністрація попереднього президента Обами дозволила продаж Ірану цивільної авіатехніки, так як досягнуті в 2015 році у Відні домовленості щодо ядерної програми Тегерана передбачають відновлення подібної ділової активності. У грудні минулого року найбільший іранський авіаперевізник Iran Air підписав з Boeing договір про придбання 80 пасажирських літаків. Поставки передбачалося здійснювати протягом 10 років, починаючи з 2018 року, сума контракту склала $16,6 млрд.

Французький концерн Airbus зобов'язаний отримувати дозвіл США на поставку своїх літаків в Іран, так як в них є значна частка американських комплектуючих.