У Росії перестануть красти газ на українському шельфі Чорного моря / фото УНІАН

Російська влада збирається зупинити роботи на захопленому в України Одеському газовому родовищі (північно-західна частина шельфу Чорного моря), що забезпечує анексований Крим майже 50% власного видобутку газу.

Про це повідомляє РБК із посиланням на джерела в органах російської влади.

Як розповіли три федеральних чиновника, цей крок пов'язаний з міжнародним арбітражним розглядом по морському праву, яке Україна розпочала у вересні 2016 року.

Відео дня

Раніше президент Петро Порошенко говорив, що Росія, добуваючи газ на Одеському та інших родовищах біля берегів Криму, краде ресурси на морському шельфі України.

Читайте такожДержгеонадр оцінив видобувані запаси газу на шельфі Чорного та Азовського морів

Як розповів один із співрозмовників РБК, основні претензії Києва - в тому, що Росія веде там недозволену господарську діяльність. За його словами, припинення видобутку - це стратегічний крок, який формально є способом зняти претензії в рамах позову. Як зазначило джерело РБК, питання про повернення Україні контролю над родовищем не стоїть.

Два федеральних чиновника відзначили, що припинити видобуток рекомендувало Міністерство закордонних справ. "У МЗС вирішили: якщо ми там діяльності не будемо вести, не буде і предмета спору", - сказав один із співрозмовників.

Близькі до Міненерго та Мінприроди РФ співрозмовники називають позиції Росії щодо Одеського родовища слабкими з юридичної точки зору.

Одне з джерел зазначає, що родовище розташоване ближче до Одеської області України, ніж до захопленого кримського узбережжя.