Позитивний внесок промислового виробництва у зростання Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) України в травні п.р. був значно меншим, ніж у квітні, через погіршення ситуації на світових ринках чорних металів і різкого падіння виробництва бензину.

Про це повідомив у коментарі агентству УНІАН економіст компанії Astrum Investment Management Олексій БЛІНОВ.

При цьому, відзначив він, внесок роздрібної торгівлі у даний показник став позитивним. Економіст вважає, що роздрібна торгівля забезпечуватиме позитивний внесок у динаміку ВВП України протягом другого півріччя поточного року.

Відео дня

Водночас, за словами О.БЛІНОВА, будівництво залишається єдиним компонентом Індексу виробництва базових галузей, який дотепер продовжує падати. Економіст прогнозує зростання реального ВВП України в 2010 році на 5%, а промислового виробництва - на 9,5%.

Як повідомляв УНІАН, за даними НБУ, у травні п.р. зафіксоване зниження економічної активності – зростання Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) України у травні сповільнилося до 9,5% у річному численні порівняно з 11,6% у квітні.

«Основною причиною уповільнення стало охолодження зовнішнього попиту на основні види продукції української промисловості», - йдеться у повідомленні Нацбанку.