ДП "Завод "Електротяжмаш" (Харків), один з найбільших у світі виробників турбо-, гідрогенераторів і тягового електроустаткування, став головним підприємством з оснащення електроустаткуванням нових дизель-поїздів виробництва ХК "Луганськтепловоз".

Про це УНІАН повідомили в прес-службі "Електротяжмашу".

За словами головного конструктора комплексу тягового електроустаткування "Електротяжмашу" Віктора ІВАНОВА, у 2011 році два дизель-поїзди з поліпшеними характеристиками ДЕЛ-02, призначені для приміських пасажирських перевезень, будуть оснащені електроустаткуванням, укомплектованим харківським підприємством.

Відео дня

"Крім того, що ми виготовлятимемо тягові двигуни, ряд апаратів, сучасні контролери для машиніста наш завод отримує ще головні функції з комплектації усього електроустаткування, яке поставлятимуть і інші українські підприємства. Ми розраховуватимемо усі характеристики і алгоритми управління і вже створюємо замкнутий випробувальний стенд для відладження комплексу електроустаткування", - повідомив В. ІВАНОВ.

Він зазначив, що це замовлення важливе для підприємства, оскільки дозволить відпрацювати нові ідеї і рішення. Зокрема, йдеться про застосування технології приводу коліс, де замість механічної передачі використовуватиметься асинхронний електричний привід. Ця інновація дозволить гнучкіше і в ширшому діапазоні регулювати тягу і, відповідно, швидкість руху поїзда.

"Асинхронний привід у світі дуже широко застосовується, і нам необхідно розвиватися в цьому напрямі", - підкреслив В. ІВАНОВ.

Він також повідомив, що на сьогодні "Луганськтепловоз" випустив всього 4 дизель-поїзди типу ДЕЛ-02, які експлуатуються на Одеській залізниці. В. ІВАНОВ припускає, що надалі обсяг виробництва цих машин збільшуватиметься і щороку луганський завод випускатиме по декілька таких дизель-поїздів.

Довідка УНІАН. Держпідприємство "Завод "Електротяжмаш", засноване в 1946 році в Харкові, є єдиним в Україні розробником і виробником турбогенераторів для атомних і теплових електростанцій, гідрогенераторів і гідрогенераторів-двигунів для гідро- і гідроакумулюючих електростанцій.

Спеціалізується на виробництві електродвигунів для приводів прокатних станків, шахтних підйомників, бурових установок, екскаваторів, водяних насосів зрошувальних каналів, а також на випуску комплектного тягового електроустаткування для тепловозів, електровозів, дизель-поїздів.

У 2010 році завод збільшив обсяги виробництва майже на 7,9%, випустивши продукції на 875 млн. грн., а чистий дохід - на 16,8%, до 882 млн. грн.