Прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ доручив передбачити в законі про державні закупівлі перевагу вітчизняних товаровиробників.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів.

«Насправді, успішний вітчизняний виробник не виграв жодного тендеру на держзакупівлі, а посередники з його ж товарами виграють. Це абсолютно неприйнятна система відносин у сфері держзакупівель", - підкреслив прем'єр. І додав: "У змінах до неї, які я доручаю розробити, вимагаю передбачити чіткі переваги для безпосереднього виробника вітчизняної продукції».

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України 17 травня прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель».

Після цього представники Світового банку і Єврокомісії висловили зауваження до документа.

1 червня під час візиту до Брюсселю перший віце-прем'єр-міністр Андрій КЛЮЄВ заявив, що Україна планує доопрацювати закон про держзакупівлі, прийнятий 17 травня, з експертами Світового банку.

17 червня Президент скористався правом вето щодо закону і повернув документ до парламенту зі своїми пропозиціями.

8 липня Верховна Рада прийняла цей закон з урахуванням усіх пропозицій Президента.

31 серпня на засіданні Кабінету Міністрів прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ доручив Мінекономрозвитку протягом двох тижнів підготувати пропозицію щодо зміни закону про державні закупівлі з метою полегшення проведення тендерних процедур.

М.АЗАРОВ зазначив, що практика використання закону, який діє більше року, виявила ряд недоліків. «У деяких випадках системні жорсткі процедури, помножені на безвідповідальність чиновників, наприклад, у медичній сфері, призводять до зриву закупівель і уряду доводиться приймати екстраординарні рішення, щоб врятувати ситуацію. Цілком очевидно, що в закон необхідно вносити певні зміни, які дадуть можливість у виняткових випадках приймати оперативні рішення, але і нести за них персональну відповідальність. Не можна допустити, щоб заручником процедурної казуїстики була вся країна», - сказав М.АЗАРОВ.