Білоруська калійна компанія планує укласти нові контракти на постачання калійних добрив до Китаю та Індії, повідомляє «Хімпром». На поставках до Китаю компанія може заробити цього року не менш як $500 млн. Продажі в Індії наразі буксують.

Згідно з повідомленням, у зв'язку з падінням попиту на калійні добрива у всьому світі «Білоруськалій» намагається активізувати продажі на традиційних і найбільших ринках – Китаю та Індії. Проте поки що все складається не на користь компанії.

БКК може укласти контракт на поставки хлористого калію до Китаю у квітні-травні поточного року. У даний час Китай виявляє цікавість і готовність вести переговори за новим контрактом із БКК. Попередній контракт КНР із Білоруською калійною компанією завершився в кінці 2011 року.

Відео дня

Вартість хлоркалію за ним становила $470 за тонну. Очікується, що в новому контракті ціна калійних добрив зросте.

Споживання хлористого калію в Китаї становить 9-10 млн. т на рік, загальний обсяг імпорту - 5-6 млн.т. З цього обсягу на хлористий калій російського і білоруського виробництва припадає близько 50%.

Крім того, Білоруська калійна компанія розраховує підписати новий контракт на постачання хлоркалію з Indian Potash Ltd (Індія) у липні-серпні поточного року. Наразі ще діє контракт на постачання 1,3 млн.т хлоркалію за ціною $490 за тонну, який було укладено з IPL у серпні 2011 року.

Індійська держкомпанія дещо затримує його виконання. У березні поточного року IPL мала б завершити контракт, проте досі невибірка становить близько 600-700 тыс. т. Таким чином, індійська держкомпанія, скоріш за все, зможе завершити виконання контракту лише в серпні 2012 року.

Водночас новий контракт з Індією не буде укладено, поки Indian Potash Ltd не викупить все по вже укладеному контракту. Причина затримки виконання контракту в загальній нестабільній макроекономічної ситуації у світі, девальвації індійської рупії, а також у тому, що в Індії в рамках поточного контракту утворилися запаси.

БКК не має наміру застосовувати якикось санкцій щодо індійської держкомпанії у зв'язку із затримкою з її боку виконання контракту. Імпорт хлоркалію до Індії становить близько 6 млн. т на рік.

При цьому на Indian Potash Ltd припадає близько половини обсягів. Водночас у 2012 році може відбутися скорочення споживання калійних добрив в Індії до 5 млн. т, відзначають експерти.