Україна раптом знайшла нерівні умови вільної торгівлі СНД
Україна раптом знайшла нерівні умови вільної торгівлі СНД

Україна раптом знайшла нерівні умови вільної торгівлі СНД

20:05, 22.03.2012
4 хв.

Через півроку після підписання у України раптом виникли зауваження до підписаного в Санкт-Петербурзі договору про вільну торгівлю з країнами СНД

Наприкінці лютого дещо несподівано прозвучала заява лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова про неготовність Верховної Ради ратифікувати Договір про зону вільної торгівлі СНД, підписаний прем'єр-міністрами країн учасниць співдружності 18 жовтня 2011 в Санкт-Петербурзі.

Чому ж документ не готовий до ратифікації? Адже 20 грудня минулого року в Москві Президент України Віктор Янукович навіть запропонував синхронно ратифікувати його парламентами країн СНД.

Протягом майже місяця з моменту заяви Єфремова виразної відповіді на питання у чому проблема знайти не вдавалося. Прем'єр-міністр Україна Микола Азаров давав зрозуміти, що до документа зауважень немає, заявляючи, що незабаром його буде передано на ратифікацію до Верховної Ради. У Мінекономрозвитку також не говорили про пункти Угоди, за якими могли виникнути зауваження.

Відео дня
Договір про ЗСТ СНД

І тільки 22 березня лідер фракції ПР Олександр Єфремов уточнив УНІАН, що суть зауважень української сторони до підписаного Договору полягає в тому, що в ньому права країн Митного союзу щодо введення торгових обмежень істотно перевершують такі ж права інших країн СНД.

Потім УНІАН вдалося з'ясувати, що «каменем спотикання» став додаток №6 до Договору.

У ньому країнам Митного союзу надається можливість шляхом введення мит обмежувати імпорт товарів у разі, якщо його обсяги можуть завдати шкоди промисловості країн МС. Причому, дійсно, для інших країн СНД такої можливості у Договорі не передбачено.

«У разі якщо участь однієї з Сторін в угоді, передбаченій пунктом 1 статті 18, веде до зростання імпорту з такої Сторони у таких обсягах, які завдають шкоди або загрожують завдати шкоди промисловості Митного союзу, то держави - учасниці Митного союзу без шкоди для застосування статей 8 і 9 цього Договору після проведення відповідних консультацій Сторонами залишають за собою право ввести мита щодо імпорту відповідних товарів з такої першої Сторони у розмірі ставки режиму найбільшого сприяння», - йдеться в додатку.

Варто зазначити, що раніше такого додатку в Договорі про ЗВТ СНД не було. Він з'явився у редакції документа на останній стадії його підготовки, причому, за деякими даними, за наполегливою пропозицією Росії.

Раніше РФ також намагалася внести у Договір ЗВТ можливість застосування таких селективних заходів. Однак не отримувала згоди на це від інших країн СНД, зокрема й від України.

Так чи інакше, виникає питання, чому ця «лажа» була виявлена у грудні 2012 р., незважаючи на те, що Договір був підписаний у жовтні 2011-го, і в листопаді ЗМІ робили акцент на умовах додатку № 6. З іншого боку, якщо й раніше було зрозуміло, що додаток № 6 не влаштовує Україну, то навіщо було підписувати документ і неодноразово заявляти про намір його ратифікувати?

Як будуть розвиватися події зараз, припустити досить складно. Чи буде можливість шляхом взаємних домовленостей просто виключити спірне додаток з документа чи відкоригувати його з подальшим, при необхідності, перепідписанням - велике питання. Це може бути проблематичним, навіть якщо Україна знайде союзників серед країн СНД. До того ж Держдума Росії 20 березня ц.р. Договір уже ратифікувала.

З іншого боку не виключений варіант запуску повної процедури підготовки нової редакції Договору.

Можна, звичайно, припустити, що Україна відмовиться від ратифікації Договору в наявній редакції. Однак з урахуванням заяви Віктора Януковича 18 березня про те, що Договір буде ратифіковано найближчим часом, таке припущення на даний момент виглядає практично безпідставним. У принципі, не можна виключати й варіант, що після детального аналізу, умову додатку № 6 буде визнано безпечною для України, й Договір про ЗВТ СНД буде ратифіковано і Верховною Радою України.

Юрій Дощатов (УНІАН)

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся