ПАТ «АвтоКрАЗ» (Кременчук, Полтавська обл.) прогнозує зменшення експорту вантажівок до Росії через введення цією країною утилізаційного збору на автомобілі.

Як повідомив журналістам директор торгового дому «АвтоКрАЗ» Микола Ляпун, у зв'язку з введенням Росією утилізаційного збору українські вантажівки в середньому подорожчають на 30% або 600 тис. рублів.

За його словами, таке подорожчання є істотним і зробить КрАЗ на російському ринку абсолютно неконкурентоспроможним.

Відео дня

«До 600 тис. рублів подорожчання автомобіля це істотно. І ми перестанемо конкурувати з «Камазом», «МАЗом», «Уралом», - сказав Н.Ляпун.

Він також зазначив, що у зв'язку з введенням утилізаційного збору обсяг замовлень на підприємстві на вересень впав удвічі.

Як повідомляв УНІАН, з 1 вересня 2012 утилізаційний збір буде сплачуватися за кожен транспортний засіб - як ввезений до Росії, так і вироблене на її території.

На думку експертів, це робиться з метою, в першу чергу, захистити російський автопром в умовах різкого зниження мит після вступу РФ до СОТ.

Прем'єр-міністр Микола Азаров висловив переконання, що введення Росією збору на утилізацію автомобілів не торкнеться України.