За підсумками поточного року спад промислового виробництва в Україні може становити 1-1,5%, повідомив у коментарі агентству УНІАН начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександр Печерицин.

Він зазначив, що динаміка промвиробництва у вересні була значно нижча за очікувану і відображає вплив і середньострокових, і одномоментних факторів.

До числа одномоментних факторів, за словами О.Печерицина, належать введення утилізаційного збору Росією на автомобілі, що негативно вплинуло на динаміку виробництва в машинобудуванні, а також більш пізній, ніж у минулому році, сезон збору врожаю, що вплинуло на динаміку харчової промисловості.

Відео дня

До числа середньострокових факторів аналітик зараховує високу базу порівняння минулого року, слабкий попит на зовнішніх ринках на продукцію металургії, а також зниження інвестиційного попиту усередині країни.

«За результатами роботи промисловості за останні місяці, а також, враховуючи слабкі перспективи відновлення зовнішнього попиту, можна припустити, що за рік обсяг виробництва буде демонструвати негативну динаміку в районі 1-1,5%», - говорить О.Печерицин.

Як повідомляв УНІАН, в Україні спад промислового виробництва у вересні 2012 року в порівнянні з вереснем минулого року прискорився до 7%, в той час як у серпні падіння становило 4,7%.

Довідка УНІАН. У 2011 році промислове виробництво в Україні зросло на 7,3% порівняно із зростанням на 11,2% у 2010 році.

В Україні зростання промвиробництва в серпні 2011 року порівняно з серпнем 2010 року становило 9,6%, в січні-серпні 2011 року проти аналогічного періоду 2010 року - 9,5%.

Згідно з прийнятою в кінці минулого року Держпрограмою економічного і соціального розвитку на 2012 рік, зростання промвиробництва в поточному році, за песимістичними оцінками, становитиме близько 4,5%, а за оптимістичним прогнозом - 8,3%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Холодна осінь-2012: економіка "береться кригою"