Президент України Віктор Янукович відзначає системний характер спаду української економіки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав, відкриваючи засідання Ради регіонів.

В.Янукович зауважив, що сьогодні спостерігається «деякий застій» в економіці та зниження темпів зростання.

Відео дня

«Спад виробництва експортно орієнтованих секторів поширює негативний вплив практично на всю вітчизняну економіку, цей спад набуває системного характеру, і його не зупинить формальне покращення зовнішньої кон’юнктури», - наголосив Президент.

За його словами, гальмування економіки стає все відчутнішим. «Наявність тенденцій до скорочення робочих місць, неоплачувальні відпустки, затримки з виплати заробітної плати - ми з цим, як кажуть, у нашій новітній історії дуже часто стикалися. На жаль, зараз такі тенденції, як кажуть, вже з’явились», - сказав Президент.

«Це такий своєрідний дзвіночок чи штрихи… сьогодення», - зауважив він.

За словами Президента, падіння доходів експортерів поступово поширюється на всю економіку і випробовує на міцність банківську систему, а падіння валютних надходжень поглиблює дефіцит платіжного балансу та посилює напруженість на валютному ринку.

«Вихід на автоматичне відшкодування ПДВ для понад половини експортерів, безумовно, - це досягнення, але чи достатньо цього для того, щоб сприяти конкурентоспроможності наших експортерів?», - запитав В.Янукович.

Він також запитав, чи застосовуються сьогодні інші механізми сприяння експортерам.

На думку Президента, серед іншого, необхідно негайно реформувати Торгово-промислову палату, а концепцію її реформування потрібно напрацьовувати разом з вітчизняними товаровиробниками та експортерами.