Ключова експортна галузь України - металургія, що піддалася рецесії торік, залишається, як і раніше, в зоні ризику через несприятливу кон'юнктуру на світових ринках у 2013 році.

Про це УНІАН повідомив директор з досліджень російської консалтингової компанії «Метал Експерт Консалтинг» Володимир Терловий.

«Україна ніяких економічних вигод від очікуваних перспектив світового металургійного ринку отримати не зможе», - зазначив В.Терловий.

Відео дня

На думку експерта, на всіх ринках, які закуповують українські напівфабрикати, вводяться нові сталеплавильні та прокатні потужності, що неминуче призведе до загострення конкуренції.

Крім цього, зберігаються надлишкові потужності в країнах - експортерах металопродукції - Китаї, Європі, Кореї, Японії, що на тлі світової зниження цін на сировину зробить їхню продукцію більш конкурентною.

«Меншою мірою дана обставина торкається основної статті українського експорту - сталевих напівфабрикатів, але однозначно болісно позначиться на українському експорті готової продукції», - додав В.Терловий.

Посилюється конкуренція, на думку експерта, і на ринках країн СНД - основного ринку збуту готової української металопродукції.

Зокрема, в Росії вводяться нові потужності, що неминуче призведе до зменшення імпорту української продукції. Крім того, російська металопродукція складе конкуренцію українській на внутрішньому ринку.

«Спроба стримувати імпорт виявиться нерезультативною, і для збільшення імпорту у випадку зростання споживання є об'єктивні причини», - уточнив експерт.

Як повідомляв УНІАН, за даними Всесвітньої асоціації виробників сталі, виробництво сталі в Україні в січні 2013 року порівняно з січнем 2012 року скоротилося на 4,4% - до 2,748 млн тонн, до того ж Україна зуміла випередити Бразилію, зайнявши дев'яте місце в світовому рейтингу виробників сталі.

Довідка УНІАН. Продукція металургійної галузі, в якій працюють декілька десятків підприємств, займає важливу частину в експорті України і формує для країни значну частину валютної виручки.

Згідно з даними World Steel Association, виробництво сталі в Україні в 2012 році становило 32,911 млн тонн, що, незважаючи на зниження на 6,9% до рівня 2011 року, зберегло за країною десяте місце у світовому рейтингу виробників сталі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров хоче переорієнтувати металургів на внутрішній ринок

Янукович пообіцяв допомогти гірничо-металургійному комплексу