Деловая активность в промсекторе России падает шестой месяц подряд

Рівень ділової активності в російській обробній промисловості у квітні знову відбив падіння, свідчать дані випереджального індексу менеджерів із закупівель (PMI). Протягом місяця знижувалися всі ключові складові індексу, включаючи обсяги виробництва, нові замовлення на внутрішньому ринку та з-за кордону, зайнятість і закупівельна активність, тоді як за закупівельними цінами та вартістю готової продукції, навпаки, було зафіксовано рекордне зростання.

Читайте такожУ РФ визнали, що падіння економіки країни буде затяжним

Індекс менеджерів із закупівель PMI у російській обробній промисловості, що розраховується Markit Economics на замовлення HSBC, склав у квітні 48,5 пункту проти 48,3 пункту місяцем раніше. Значення індексу залишається нижче позначки 50 пунктів, що відокремлює зростання від скорочення вже протягом півроку, пише «Коммерсантъ».

Відео дня

Серед основних причин зниження індикатора - падіння кількості нових замовлень, особливо з-за кордону, яке, в свою чергу, призвело до скорочення промвипуску починаючи з січня поточного року. Продовжила знижуватися і зайнятість - ця тенденція фіксується вже протягом десяти місяців. Опитані компанії також відзначають скорочення обсягу закупівель і затримки імпортних поставок на тлі посилення інфляційного тиску на економіку. Через ослаблення рубля ціни на сировину і комплектуючі в квітні продовжили зростати, а приріст вартості готової продукції, незважаючи на ослаблення попиту, став рекордним за останні три роки, йдеться в спільному звіті Markit і HSBC.

Читайте такожІнвестори знову виводять гроші з орієнтованих на РФ фондів

«Підвищення цін може додатково вдарити по промвипуску, а збільшення запасів готової продукції, зафіксоване в квітні виробниками споживчих товарів, вказує на подальше скорочення обсягу виробництва в цьому секторі»,- попереджає головний економіст HSBC по Росії і країнам СНД Олександр Морозов.