Ілюстрація REUTERS

В Україні навесні 2019 року запустять першу в світі децентралізовану біржу з торгівлі сільськогосподарськими товарами з використанням технології «блокчейн».

Читайте такожУкраїна зібрала рекордні 70 мільйонів тонн зерна

Про це під час прес-конференції повідомив трейдер Ігор Тиньков.

Відео дня

«Розуміючи той факт, що блокчейн-технологія це майбутнє і за нею майбутнє електронної комерції, ми вирішили створити першу в світі децентралізовану біржу з торгівлі сільськогосподарськими товарами. На цій біржі будуть зібрані всі учасники ринку, на ній зможуть торгувати не тільки торгові компанії, але й агрохолдинги, фермерські господарства. На цій біржі можна буде торгувати не тільки контрактами з фізичною поставкою товарів, але також управляти ризиками шляхом хеджування на нашій деривативній біржі», - сказав він.

За словами Тинькова, унікальність біржі полягає в тому, що трейдери зможуть як купити товар, так і застрахувати ризики. Відмінною особливістю проекту, додав він, є високий захист даних, висока швидкість транзакцій, а також робота в режимі «24/7».

Термін окупності проекту становить 5 років, а спочатку запустити його хочуть на території України, Європи та Африки. Ймовірно комерційна версія біржі буде запущена навесні наступного року.

Як додав генеральний директор представництва Digital Pulse of the Land (Україна) Роман Назаров, метою проекту є об'єднання всіх учасників агропромислового комплексу в єдину еко-систему.

«Кожен, хто буде на нашій платформі, отримає можливість ділитися своїми технологіями, впроваджувати інноваційні технології і таким чином вести свою діяльність набагато ефективніше», - сказав він.

За словами Назарова, пілотний проект біржі спочатку буде запущений в декількох регіонах України.

Також в реалізації ідеї створення біржі беруть участь компанії Suntri (Лондон) та Hola firm (Мадагаскар).

Як повідомляв УНІАН, 21 червня Кабінет міністрів України прийняв постанову про переведення Державного земельного кадастру на технологію блокчейн, що забезпечує високий рівень інформаційної безпеки, а також про переведення земельних аукціонів в електронний формат.

Довідка УНІАН. Блокчейн - це спосіб зберігання даних або цифровий реєстр транзакцій і угод. Під час його використання цифрові записи об'єднуються у "блоки", які потім зв'язуються криптографічно і хронологічно в "ланцюжок" з допомогою складних математичних алгоритмів. Процес шифрування, відомий як хешування, виконується великою кількістю різних комп'ютерів, що працюють в одній мережі. Як тільки реєстр буде оновлено і утворено новий блок, він вже не може бути змінений. Таким чином, підробити його неможливо.