Облгази хочуть підвищити норми споживання газу в Україні вдвічі / фото УНІАН

Після зниження Кабінетом міністрів норм споживання газу в Україні до 3,29 кубометра на особу, газопостачальні компанії, що входять до групи "Регіональна газова компанія", більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, заявили про те, що затвердили з органами влади, включаючи Державну регуляторну службу і Антимонопольний комітет, новий проект постанови, який передбачає підвищення норм споживання газу в середньому до 7,24 кубометра на особу.

Читайте такожОблгази Фірташа судяться, щоб оскаржити заборону наднарахувань у платіжках за газ

Про це під час прес-конференції повідомив голова Асоціації газового ринку України Денис Сенектутов, пояснюючи, що постанова, опублікована Кабміном, є необґрунтованим і не відповідає реальним нормами споживання.

Відео дня

"Є проект постанови, затверджений усіма органами виконавчої влади, Антимонопольним комітетом, який пройшов узгодження Державної регуляторної служби, тому є очевидні підстави виправити цю ситуацію (прийняті Кабміном нові норми споживання – УНІАН)", - сказав він.

За словами голови асоціації, у постанові, наприклад, по домогосподарству з встановленою газовою плитою, передбачені нові норми споживання залежно від сезону.

"5,8 кубометра - це норма споживання на неопалювальний сезон, а 8,8 кубометра - на час опалювального сезону, при цьому середнє значення - 7,24 кубометра на особу, - пояснив він.

Сенектутов зазначив, що дані цифри ґрунтуються на проведеному дослідженні норм споживання і можуть відрізнятися в розрізі регіонів країни.

"Якщо брати дані, які надавалися при розгляді справи щодо оскарження постанови №603, там середнє значення було 6,4 кубометра на особу. Тут є питання в розрізі регіонів, в одному з регіонів дані на загальнобудинковому лічильнику можуть показувати більший обсяг споживання", - пояснив він.

За словами присутнього на прес-конференції голови правління "Кременчукгазу" Богдана Оксененко, прийнята Кабміном у січні норма споживання газу на рівні 3,29 кубометра є повністю необґрунтованою.

"У 2017 році середнє споживання по будинку без лічильника - від 5 до 8 кубів на особу. У 2018 році на 10% стало менше. Дані занижені норми лягають на плечі газорозподільних компаній, а це неправильно перекладати такі соціальні питання на приватні компанії", - зазначив він.

За словами присутнього на прес-конференції фінансового директора компанії "Вінницягаз" Сергія Кібітлевського, при такій заниженій нормі споживачам невигідно встановлювати лічильники, оскільки при нормі 3,29 реальне споживання становить близько 7 кубічних метрів.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2018 року населення України отримало квитанції з боргами за попередні періоди. Як повідомили в прес-службі "Регіональної газової компанії", в платіжках інформативно вказана сума перерахунку за час дії занижених норм, які були визнані Верховним Судом незаконними. Сума боргу не підлягає сплаті, на неї не буде нараховуватися пеня та штраф.

Кабінет міністрів створив робочу групу для перевірки компаній, що постачають газ для населення (облгази, газзбути), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, за понаднарахування в платіжках за газ.

У серпні 2017 року Кабмін знизив норми споживання газу для побутових споживачів, у яких немає лічильників.

Згідно з цим рішенням, при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання норма була знижена з 4,4 до 3,3 кубометра на одну особу на місяць. При відсутності гарячого водопостачання та газового водонагрівача норматив був знижений з 7,1 до 5,4 кубометра, а при наявності газового водонагрівача – з 14 до 10,5 кубометра, однак дане рішення було скасовано судом. В результаті в дію вступило попередню постанову, згідно з яким норми встановлені на рівні 9,8 кубометра, 18,3 кубометра і 23,6 кубометра на одну особу на місяць.

30 січня 2019 року Кабінет міністрів прийняв рішення про встановлення норми споживання газу на особу на рівні 3,29 кубометра замість 9,8 кубометра на одну особу на місяць.