УЗ виступає проти продажу її боргу "Промінвестбанком" / фото УНІАН

Акціонерна компанія "Укрзалізниця" заявила, що виступає категорично проти будь-якої спроби продажу її боргу "Промінвестбанком".

Читайте такожУЗ скоротила періодичність курсування ще двох поїздів до Росії

Як повідомили в прес-службі компанії, стало відомо про спроби «Промінвестбанку», що належить російському «Внєшекономбанку», продати кредитну заборгованість «Укрзалізниці» третім сторонам.

Відео дня

«Ми застерігаємо всіх потенційних покупців, що така транзакція несе суттєві серйозні ризики. Тому ми настійно рекомендуємо потенційним зацікавленим сторонам утриматися від такої транзакції», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що «Промінвестбанк» є частиною російського державного банку «ВЭБ», на якій діє рішення українських судових інстанцій про заморожування акцій та рухомого і нерухомого майна «Промінвестбанку».

«Враховуючи стан відносин між Україною та країною-агресором і беручи до уваги санкції РНБО України щодо дочірніх компаній банків з російським державним капіталом, «Укрзалізниця» закликає потенційних покупців зазначеного боргу утриматися від участі в цій транзакції і заявляє, що буде розглядати будь-які такі дії як вороже ставлення до інтересів «Укрзалізниці» та України», - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що сьогодні статус предмета позик, отриманих у 2011 році, знаходиться на розгляді в різних судових інстанціях України, що, на думку компанії, значно вплине на визнання і визначення фактичної суми боргу.

«Укрзалізниця» обслуговувала зазначену заборгованість до вересня 2017 року і послідовно докладала зусиль для врегулювання проблем і суперечок навколо цього боргу. Однак з тих пір проходять судові процеси, зумовлені агресивними діями «Промінвестбанку», за якими вже були винесені деякі судові рішення», - йдеться в повідомленні.

У прес-службі підкреслили, що «Укрзалізниця» підтверджує свою готовність до конструктивного діалогу з врегулювання своїх боргових зобов'язань на умовах відкритих і сумлінних переговорів.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2018 року Господарський суд Києва частково задовольнив позов «Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку» («Промінвестбанку»), постановивши стягнути 12,85 млн дол. заборгованості за кредитним договором і близько 54 млн грн пені та відсотків за кредитом з акціонерної держкомпанії "Українська залізниця" («Укрзалізниця»).