Фонд гарантування вкладів може позбутися активів на 54 млрд грн / фото УНІАН

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) може втратити активи на 54 млрд грн.

Читайте такожФонд гарантування розкрив топ-5 схем виведення грошей із банків

Про це повідомили FinClub в прес-службі Фонду.

Відео дня

Зараз десять банків очікують вердикту Верховного суду у справах щодо оскарження неплатоспроможності: «Преміум», «Союз», Укрінбанк, «Велес», КСГ Банк, «Хрещатик», Грін Банк, Vab Банк, «Михайлівський» і «Омега».

Номінальна вартість активів цих кредитних установ становить 54,23 млрд грн, в той час як їх оціночна вартість в шість разів нижча – 9,14 млрд грн.

У Фонді підрахували, що вже виплатили вкладникам 10 банків 13,78 млрд грн.

Верховний суд вперше визнав незаконним виведення банку з ринку. "Першопрохідцем" став "Златобанк", якого НБУ визнав неплатоспроможним чотири роки тому. У Фонді гарантування будуть вимагати від суду інструкції, що робити з банком, ліквідація якого в самому розпалі. Невдовзі Верховний суд повинен прийняти рішення щодо інших банків-банкрутів, але відсутність вердикту суду не заважає їм «втікати» від Фонду.

Довідка УНІАН. Протягом 2014-2017 років 96 банків в Україні втратили платоспроможність. Загальна сума коштів, отримана вкладниками банків, переданих в управління Фонду гарантування в цей період, становила майже 90 млрд грн. В даний час Фонд гарантування продовжує ліквідацію понад 90 банків в Україні.