Середня ціна за літр палива складає $1,8 / фото УНІАН

Світові ціни на пальне в четвертому кварталі 2018 року порівняно з попереднім кварталом впали на 9%.

Читайте такожВ Україні подешевшали бензин та дизпальне: скільки коштує заправити авто

Про це йдеться у рейтингу вартості бензину від Bloomberg, передає delo.ua.

Відео дня

Найнижча ціна на бензин на сьогоднішній день традиційно залишається за Венесуелою — там пальне на сьогоднішній день продають всього за 1 цент за літр, що дешевше за пляшку мінеральної води у 20 разів. Найдорожчий бензин — у Норвегії, де його вартість становить $1,82 за літр.

За підрахунками агентства, середня ціна за літр пального становить $1,8. Однак більшість країн купує бензин значно дешевше, наголошується в дослідженні.

Найнижчі ціни зафіксовані у Венесуелі ($0,01), Ірані ($0,14), Кувейті ($0,35), Нігерії ($0,41) і Єгипті ($0,43). Далі йдуть Малазія ($0,53), Саудівська Аравія($0,54), ОАЕ ($0,59), Росія ($0,66) і Пакистан ($0,69).

У список країн з найвищими цінами на бензин потрапили Швейцарія ($1,59), Франція ($1,61), Португалія ($1,61), Швеція ($1,62), Фінляндія ($1,63). Після них розташувалися Ізраїль ($1,66), Данія ($1,7), Нідерланди ($1,71), Греція ($1,72), Італія ($1,74) і Норвегія ($1,82).

Дослідження охопило 61 країну, проте Україна до нього не потрапила. Середня ціна 1 літра бензину А-95 на українських автозаправних станціях коливається в районі $1,2.

Крім цього, агентство виміряло доступність бензину в зазначених країнах. Відзначається, що в деяких країнах бензин коштує дешево, але при цьому його важко дістати. Наприклад, Пакистан, який посів 10 місце за ціною, знаходиться на останній сходинці доступності, а Норвегія, яка опинилася в аутсайдерах за вартістю, в рейтингу доступності посіла 25 місце.

Венесуела ж зайняла і високе місце в рейтингу доступності бензину. Разом з нею у першу десятку увійшли також Кувейт, США, Люксембург, ОАЕ, Австралія, Швейцарія, Канада, Ірландія і Саудівська Аравія.

Серед країн, в яких пальне менш доступне, агентство називає Туреччину, Аргентину, Таїланд, Єгипет, ПАР, Індонезію, Нігерію, Філіппіни та Індію.

Найменше за рік, згідно з рейтингом, на пальне витрачають у Венесуелі (0% від річного обсягу зарплати), Сінгапурі (0,31%), Гонконгу (0,36%), Норвегії (0,43%) і Туреччині (0,50%). Найбільше на пальне витрачаються жителі Греції (2,65% від доходів громадян за рік), Малайзії (2,74%), Бразилії (2,75%), ПАР (3,68%) і Мексики (3,96%).

Колосально низьку, як для багатьох країн, ціну на бензин у Венесуелі пов'язують з тим, що ця країна є одним із найбільших постачальників нафти в світі, а також з тим, що держава платить великі гроші з бюджету ($12 млн на рік) у вигляді субсидій заради такої низької ціни на пальне. Таким чином, вже багато років уряд штучно стримує подорожчання бензину, поки в інших країнах ціна на нього постійно зростає.

Зазначимо, що ситуація з найдешевшим бензином у Венесуелі і найдорожчим — в Норвегії, зберігається вже понад 7 років. У 2012 році в подібному дослідженні Bloomberg давало такі ж результати. Однак тоді в Норвегії ціна за літр бензину була ще більшою, ніж сьогодні — 2,02 євро.

Як відомо, сьогодні країна переживає глибоку політичну кризу. На початку 2019 року лідер опозиційного венесуельського парламенту — Національної асамблеї — Хуан Гуайдо оголосив себе новим президентом країни і ряд країн його підтримали. У відповідь на це президент країни Ніколас Мадуро звинуватив Гуайдо у спробі держперевороту. На його бік стали Росія, Туреччина та Китай.