Ілюстрація REUTERS

В елітній пекінської в'язниці Ціньчен закінчилися місця для високопоставлених чиновників і партійних діячів, які стали жертвами антикорупційної кампанії голови КНР Сі Цзіньпіна.

Читайте такожЇдять чорну ікру і їздять на Мальдіви: екс-нардеп розповів про "безбідне" життя українців (відео)

Про це повідомляє Комерсант із посиланням на видання South China Morning Post (SCMP).

Відео дня

Через переповненість в'язниці її мешканці цього року позбавлені однієї з небагатьох радощів: побачення і сімейного обіду з родичами з нагоди китайського Нового року. Боротьба з корупцією і не думає закінчуватися: у березні в КНР буде створена володіє безпрецедентними повноваженнями Національна наглядова комісія, і ув'язнених у Ціньчені може додатися.

Загалом з 2013 року органи правопорядку і внутрішньопартійного контролю, за офіційними даними, піддали різним покаранням понад 1,35 мільйона чиновників і партійних діячів, включаючи близько 100 "тигрів" - держслужбовців рівнем заступника міністра і вище.

Більшість засуджених відбулися пониженням у посаді, виключенням з партії і іншими покараннями, але частину (точні дані невідомі) було засуджено до тюремних термінів аж до довічних. Особливо багато вироків такого роду припало якраз на високопоставлених партійців.

Довідка. В'язниця Ціньчен була побудована в 1958 році за допомогою радників з СРСР для утримання тих, хто програв громадянську війну і не зуміли втекти на Тайвань членів партії Гоміньдан. Останній раз максимальної "завантаження" вона сягала у часи "Культурної революції": туди засилали високопоставлених "ворогів народу". У в'язниці сиділи вдова китайського лідера Мао Цзедуна Цзян Цин, десятий панчен-лама Тибету Чок'ї Гьялцен і багато інших. Там же перебували затримані після заворушень на площі Тяньаньмень в 1989 році.