За десять років з України виїхало майже 4 мільйони українців / УНІАН

Масштаб міграційних процесів з України свідчить про необхідність проведення другого Всеукраїнського перепису населення, запланованого у 2012 році і тричі відкладеної на 2013, 2016 та 2020 рік.

Читайте такожНайближчими роками міграція з України лише зростатиме - Мінсоцполітики

Про це йдеться в звіті Національного банку України щодо фінансової стабільності.

Відео дня

Нацбанк зазначив, що точний облік трудових мігрантів неможливий, при цьому, за даними Державної прикордонної служби, у 2008 - 2017 роках за межі України виїхали і не повернулися 3,7 мільйона українців, значна частина з яких не планує повертатися.

За оцінками НБУ, приватні грошові перекази з-за кордону - важливе джерело надходження валюти в Україну, які забезпечують стійкість внутрішнього валютного ринку, підтримують споживання і заощадження.

"Однак у довгостроковому періоді масова трудова міграція створює високі ризики. Вона призводить до зниження потенційного ВВП і надмірного тиску на державні фінанси, оскільки трудові мігранти рідко платять податки і соціальні внески", - наголошується в звіті.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк підвищив оцінку обсягу приватних грошових переказів в Україну в 2017 році на 2 мільярди доларів - до 9,3 мільярда доларів, або 8,4% ВВП, у зв'язку з удосконаленням методики розрахунку.

Згідно з оновленими даними, зростання обсягу приватних грошових переказів в Україну в 2017 році порівняно з 2016 роком становить 1,8 мільярда доларів, або 24%.