Фото сenternews.com.ua

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) допустила ряд помилок і підтасовок фактів при проведенні спеціального розслідування щодо імпорту сірчаної кислоти та олеуму.

Про це повідомляє "24 канал" з посиланням на статтю бізнес-порталу UAprom.

"Як МЕРТ підтасовує дані спецрозслідування щодо сірчаної кислоти", посилаючись на неконфіденційну версію доповіді Комісії.

Відео дня

Зокрема, за інформацією видання, після продовження термінів розслідування до 330 днів лобі Східного ГЗК і "Сумихімпрому" знову активізувалося.

"Текст документа рясніє фактами того, як під потрібне рішення МКМТ підганяються будь-які цифри без аналізу і врозріз зі здоровим глуздом", – пишуть журналісти.

Наприклад, найбільш кричущою помилкою названо те, що МЕРТ не вважав анексію Криму і окупацію Донбасу непередбаченими обставинами, які є головними вимогами при проведенні будь-якого спецрозслідування. Адже в результаті втрати цих територій з внутрішнього ринку пішли два підприємства "Кримський титан" і "Костянтинівський хімзавод", які забезпечували понад 50% поставок споживачами, що і призвело до різкого зростання імпорту.

Як стверджує видання, Мінекономіки та торгівлі також закрило очі на той факт, що ні один національний виробник сірчаної кислоти не продає свою продукцію на ринок, а діє через трейдерів.

"Ця інформація сама по собі спростовує наявність причинно-наслідкового зв'язку між шкодою та імпортом, але МЕРТ наполегливо її ігнорує", – наголошують журналісти.