Ілюстрація REUTERS

Туреччина подала скаргу до Світової організації торгівлі (СОТ) через дворазове підвищення США мит на сталь і алюміній.

Читайте такожКатар допоможе Туреччині грошима на тлі конфлікту Анкарі і Вашингтона

«Туреччина запросила СОТ провести консультації зі США щодо додаткових імпортних мит, які накладаються Штатами на сталь і алюмінієву продукцію», – йдеться в повідомленні СОТ, передають «Ведомости».

Відео дня

«Такі заходи не узгоджуються з рядом положень Угоди СОТ про гарантії та Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) 1994 р», – зазначає турецька сторона.

Після подачі скарги СОТ починає спір між сторонами. Протягом 60 днів сторони під час консультацій повинні прийняти рішення, яке їх влаштовує. Якщо вони не зможуть домовитися, то заявник може попросити СОТ винести рішення.

Нагадаємо, влада США вдвічі підвищила мита на алюміній і сталь турецького виробництва з 10 серпня. «Я тільки що санкціонував подвоєння тарифів на сталь і алюміній щодо Туреччини... Тепер мито на алюміній буде становити 20%, на сталь – 50%», – писав у Twitter президент США Дональд Трамп. Туреччина дзеркально відповіла на дії США 15 серпня. Зокрема, було збільшено мито на тютюнові вироби на 60%, на алкогольну продукцію – на 140%, на автомобілі – до 120%, на косметичні вироби – до 60%. Також було збільшено мита на рис (на 50%) та фрукти (на 20%).