Ілюстрація REUTERS

Перший заступник голови уряду і голова Мінфіну РФ Антон Силуанов підписав директиву, яка зобов'язує держкомпанії розробити чіткий план з переходу на російське програмне забезпечення.

Читайте такожУ Росії почали готувати банки до відключення від Visa і Mastercard

Про це повідомляють «Ведомости» з посиланням на копію документа. Факт підписання директиви підтвердив представник першого віце-прем'єра Андрій Лавров.

Відео дня

Згідно з новою директивою Силуанова держкомпанії через десять днів після її отримання повинні скликати раду директорів, де держпредставники повинні схвалити директиву. Після цього держкомпанії у двомісячний термін мають затвердити план переходу на російський софт — до 2021 року його частка повинна перевищити 50%. Аналогічні завдання повинні бути поставлені перед дочірніми структурами.

Не всі держкомпанії готові вже зараз перейти на вітчизняне програмне забезпечення. Джерело «Ведомостей», близьке до «Аерофлоту», вказує, що прискорене імпортозаміщення загрожує знизити конкурентоспроможність авіакомпанії та доходи. Це в свою чергу може позначитися на ціні квитків.

Від держкомпаній початку переходу на вітчизняний софт ще в 2015 році зажадав Володимир Путін, у листопаді того ж року прем'єр Дмитро Медведєв підписав постанову, яка заборонила держкомпаніям закуповувати програмне забезпечення за кордоном, якщо його аналоги є в Росії. В липні 2016 року відповідну директиву підписав Ігор Шувалов. У лютому 2018 року урядова комісія прийняла рішення, що узгоджувати плани з переходу на вітчизняний софт буде Центр компетенцій з імпортозаміщення в сфері ІКТ.

Нагадаємо, у вересні Мінкомзв'язку завершило аудит реєстру російського програмного забезпечення, запущений 1 січня 2016 року. Саме з цього реєстру повинні вибирати програми держкомпанії.