Ілюстрація / REUTERS

Компаніям - податковим резидентам таких популярних офшорних юрисдикцій, як Кайманові острови, Бермуди, острів Мен, Гернсі і Джерсі, з 2019 року доведеться відкрити реальні офіси і найняти співробітників.

"Це найбільша загроза існування [офшорної] галузі" з кінця 1990-х років, говорив у листопаді партнер міжнародної юридичної фірми Harneys Пітер Тарн, якого цитувала газета Британських Віргінських островів BVI Beacon, пише РБК.

Схожі між собою законопроекти про впровадження вимог "економічної присутності" (economic substance) зараз приймають влади британських коронних володінь і заморських територій: так, парламент Бермудів розглядає відповідний законопроект у другому читанні 17 грудня, до кінця місяця такі ж акти повинні бути прийняті на Кайманах, Британських Віргінських островах і т. д.

Відео дня

Читайте такожВ офшорах сховано десятки трильйонів доларів - аналітики

Вимоги поширюються не на всі зареєстровані компанії, а тільки на податкових резидентів в таких сферах, як фінанси й банківська справа, страхування, лізинг, морські перевезення, управління інтелектуальною власністю, холдинговий бізнес, розподільні і сервісні центри. Для нових компаній правила почнуть діяти з 1 січня 2019 року. Вже зареєстровані компанії повинні відкрити офіси і найняти співробітників до 1 липня 2019 року. За порушення вимог загрожують жорсткі санкції - від штрафів до виключення з реєстру компаній.

Критерії поки є багато в чому розмитими: так, відповідний законопроект Джерсі передбачає необхідність "достатньої", "адекватної" кількості співробітників, фізично присутніх на острові, "адекватного" обсягу видатків та фізичних активів, такі ж формулювання і в бермудському законопроекті - "достатність" там буде визначати регулятор.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Рада Євросоюзу опублікував "сірий" список з більш ніж 40 податкових режимів, які не в повній мірі дотримуються принципів справедливого й прозорого оподаткування.

У тому числі 13 країн і територій включені за те, що "дозволяють офшорним структурам отримувати прибуток без реальної економічної діяльності". Це Ангілья, Багами, Бахрейн, Бермудські, Британські Віргінські острови, Кайман, Гернсі, Мен, Джерсі, Маршаллові Острови, Теркс і Кайкос, ОАЕ і Вануату.

ЄС пригрозив внести ці території в чорний список, якщо вони не пред'являть додаткові вимоги до податковим резидентам. У відповідь уряду цих країн зобов'язалися провести реформи до кінця 2018 року.