Не варто купувати підозріло дешеву ікру і брати участь в «атракціонах небаченої щедрості» / прес-служба

Червона ікра – обовязковий продукт будь-якого святкового столу, тим більше – новорічного, адже вона радує своїм чудовим смаком та зовнішнім виглядом. Але продукт цей недешевий, тому важливо отримати якісний товар за свої гроші. Щоб допомогти споживачам із вибором делікатесу, Центром Незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» проведено тестування червоної ікри.  Зразки були закуплені не тільки у роздрібних мережах, а й в Інтернет-магазинах, щоб визначити, чи можна реально зекономити, купуючи червону ікру на онлайн-майданчиках? Що ж показали результати тестування?

7 із 10 зразків, придбаних в Інтернет-магазинах, котрі продавались як справжня ікра, виявились штучним продуктом, тобто, вони взагалі не є ікрою лососевих риб.

При цьому, деякі зразки були заявлені як продукція Російської Федерації, в той час як існує заборона на ввезення ікри з РФ на територію України.

Відео дня

Також було чимало зауважень до маркування – іноді на етикетках навіть не вказаний виробник. До того ж, багато Інтернет-магазинів не мають фактичної адреси і не видають покупцям ні чеку, ні інших супроводжувальних документів. Єдиний «відмінник» серед Інтернет-магазинів – 1 Ікорний супермаркет.

За підсумками тестування червоної ікри, придбаної у мережах супермаркетів, ситуація значно краща: оцінку «Відмінно» отримали ТМ  «Шаланда», «Камчадал» і «Спецпосол», які повністю відповідають усім нормам за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками, інформація на етикетці відповідає реальності, а органолептичні показники (зовнішній вигляд, консистенція, запах та смак) знаходяться на високому рівні.

Що ж у такій ситуації радять експерти?

пресс-служба

- Не варто купувати підозріло дешеву ікру і брати участь в «атракціонах небаченої щедрості». Адже придбання фальсифікату не дасть ніякої користі та задоволення. «Якщо товар коштує в 3-4 рази дешевше – це дивно, така ціна має насторожити споживача. Спроба зекономити призведе до придбання несмачного та некорисного продукту», коментує  результати дослідження Валентин Безрукий, керівник Центру "ТЕСТ".

- Не потрібно купувати ікру, заявлену як продукція РФ. У кращому випадку, такий товар є контрабандою, яка перевозиться та зберігається із порушенням усіх правил, а у гіршому – фальсифікатом, що й було виявлено у результаті тестування.

- Не варто купувати ікру «ноу-нейм». Показово, що всі зразки, які отримали «відмінно» за результатами тестування, є «брендовими». У випадку з відомими брендами, які давно присутні на ринку, виробник дорожить своєю репутацією та несе відповідальність за якість продукції.

Зекономити, купуючи в Інтернеті, можна, але треба бути дуже уважним. Не можна купувати товар у магазинах, які не мають фактичної адреси і не надають супроводжувальних документів. «Добросовісний продавець показує всю інформацію про свій продукт, йому немає чого приховувати, тому на сайті вказано фактичну адресу», - відзначає Валентин Безрукий.

За результатами тестування, тільки в 1 Ікорному супермаркеті можна купувати ікру без ризиків і економити. Але треба бути уважним під час набору адреси сайту www.ikra-market.ua або під час переходу за посиланням, оскільки недобросовісні продавці фальсифікату реєструють схожі веб-адреси і намагаються «виїхати» на репутації цього магазину.

Дослухайтесь до порад експертів, обирайте перевірені бренди, і тоді на Вашому столі точно буде справжня і смачна червона ікра.