Дональд Трамп / REUTERS

У день Різдва президент США Дональд Трамп знову розкритикував американський центральний банк у зв'язку з падінням ринків, висунувши довгий список претензій на зустрічі в Овальному кабінеті.

Читайте такожТрамп назвав головну проблему американської економіки

Серед перших під вогонь критики президента потрапили демократи, яких він звинуватив у частковому закритті уряду, яке триває четвертий день, паралізувавши роботу ключових федеральних служб, наприклад, національних парків. Поки невідомо, коли ситуація може вирішитися, пише «Голос Америки».

Відео дня

Він звинуватив опозиційних законодавців у тому, що вони відмовляються профінансувати будівництво стіни на південній межі США, і назвав їх лицемірами за те, що вони засуджували звільнення Джеймса Комі з посади директора ФБР.

«Те, що відбувається в нашій країні, – це ганьба. Але, відклавши це в сторону, я бажаю всім щасливого Різдва», – сказав президент, відповідаючи на запитання журналістів після бесіди з військовослужбовцями.

Враховуючи, що цей місяць може стати найгіршим груднем для фондового ринку з часів Великої депресії, Трамп відчитав Федеральну резервну систему за її керування економікою, що з недавніх пір він робить регулярно.

«Вони підвищують відсоткові ставки занадто швидко, тому що вважають, що економіка знаходиться у хорошому стані, але, думаю, дуже скоро вони все зрозуміють», – сказав Трамп.

Заява Трампа прозвучала після того, як азіатські ринки пережили святкове падіння. Торги на токійській біржі завершилися з найгіршим результатом з квітня 2017 року, після того як на Уолл-стріт американські фондові ринки знижувалися четверту сесію поспіль.

Нестабільність ринків викликана поточною невизначеною ситуацією в США.

Міністра фінансів Стівена Мнучина критикують за телефонні розмови з головами шести найбільших банків країни, після яких він написав у Твіттері, що банкіри запевнили його, що у них є «достатній обсяг ліквідності».

Інвестори також стурбовані повідомленнями про те, що Трамп вивчав можливість звільнення голови ФРС Джерома Пауелла. За словами Мнучина, Трамп відкинув ці повідомлення.

Коли журналісти запитали Трампа, чи довіряє він Мнучину, президент відповів ствердно, назвавши міністра фінансів «дуже талановитою та розумною людиною».

Хвороблива ситуація на фондових ринках розвивається на тлі відмови Трампа підписати законопроект про бюджет, який дозволив би відновити роботу уряду в повному обсязі.

Президент вимагає виділити 5 мільярдів доларів на будівництво стіни на кордоні США і Мексики, що було однією з його основних передвиборних обіцянок.

Трамп визнав, що поки не бачить світла в кінці тунелю, заявивши журналістам, що він не може сказати, коли уряд відкриється.

«Можу сказати, що він відкриється не раніше, ніж ми отримаємо стіну або паркан – як би вони це не називали», – сказав він.

Трамп підтвердив зроблену в Твіттері заяву, що він схвалив контракт на будівництво 185-кілометрової стіни в Техасі, хоча Білий дім не повідомив подробиці проекту.

Він сказав, що приїде на цю ділянку кордону «в кінці січня, щоб відзначити початок будівництва».

Президент заявив, що він має намір домогтися зведення «модернізованого і абсолютно нового» 900-кілометрового загородження уздовж 3200-кілометрового кордону до дня виборів 2020 року. При цьому він не пояснив, як буде фінансуватися це будівництво.