Акціонери Google подали в суд на раду директорів / фото flickr.com

Акціонери Alphabet Inc. (материнська компанія Google) подали позов до членів ради директорів через те, що вони схвалили виплату при звільненні в розмірі $90 млн одному з творців операційної системи Android Енді Рубіну.

Читайте такожGoogle в 2017 році вивів в офшор більше $20 мільярдів - ЗМІ

Як пише Bloomberg, інвестори вважають, що рада директорів не впоралася зі своїми обов'язками, схвалюючи великі виплати і не розголошуючи подробиць звільнення, зазначає агентство. За даними видання, скарга спрямована проти топ-менеджерів компанії та членів ради, включаючи співзасновників Alphabet Ларрі Пейджа та Сергія Бріна.

Відео дня

Рубіну дозволили спокійно піти у відставку, хоча внутрішнє розслідування показало, що звинувачення проти нього в сексуальних домаганнях заслуговують довіри, цитує Bloomberg один із позовів. У ньому зазначено, що під час роботи в Google Рубін платив гроші жінкам за те, щоб вони "належали йому". Поведінка Рубіна та інших керівників була огидною, незаконною, аморальною, принижувала гідність жінок, вона суперечить усім принципам, які Google декларує, також йдеться в одній із скарг.

Як пишуть «Ведомости», Рубін – один із творців операційної системи Android. Він керував мобільним підрозділом Google протягом декількох років, але звільнився в 2014 р. Восени The New York Times повідомила, що під час звільнення йому виплатили $90 млн, хоча один із співробітників звинуватив його в сексуальних домаганнях. За даними газети, таку вихідну допомогу рада директорів схвалила вже після початку розслідування щодо Рубіна.

Після виходу публікації The New York Times тисячі співробітників Google по всьому світу влаштували акції протесту. Google повідомляла, що за останні два роки звільнила 48 співробітників через звинувачення в сексуальних домаганнях та неналежній поведінці. Серед них було 13 топ-менеджерів компанії. «Ніхто з цих людей не отримав вихідного пакету», – йшлося в листі Google.